Wednesday, 7 October 2015

Cats Cafe JB


Let's talk about Cats Cafe JB: Cats at Their Sanctuary this time. Again, ni bukan cerita fresh ya. I pergi sini last month. Motif pergi sebab tiba-tiba kat FB and IG ramai kawan2 pakat pergi, so taknak ketinggalan, kena la pergi jugak. Oh by the way, walaupun my nickname is Half Cat, Half Robot, I ni jenis yang takut kucing sebenarnya. Tapi sebab nak ikut arus peredaran zaman and ditemani another three cat lover, so cekalkan la jugak hati ni. Hahahaha.

Cats Cafe ni opened from 1 pm - 9.30 pm, closed on Wednesday. Located at Jalan Abdul Samad, kalau datang dari Danga Bay tu, lepas traffic light KFC near Thistle Hotel tu ambil belah kiri? Paham tak? Erm..waze je la. I pon guna waze jek. Hahahaha.

Kitorang sampai around pukul 6pm, just nice kot, orang tak ramai sangat. Time kitorang nak balik dalam kol 7.45 camtu, orang dah start ramai. So, saya suggestkan pergi siang + weekdays ye kawan2. Kalau weekend lagi ramai la kot.


Before masuk ruang cafe tu, ada sink. Kena basuh tangan, lap then use sanitizers + shoes off then baru boleh masuk.  Pas being seated, waiters bagi benda ni. Ingat menu, tapi rupanya....


Siap ada CAT RULES!!!! Memang kemain tau kusheng ni. Dah paham rules, baru dorang bagi menu.

Muka serius tengok menu

Sementara tunggu order, AJ, Syaza + Kak Nad pergi bermain dengan kucing tapi cik Half Cat, Half Robot duk bersila je atas sofa. 2-3 kali jugak la terkeluar suara comel sebab perasan kucing nak datang kacau padahal dorang tak berminat pon. Cettt.. Bosan tunggu order dan pena disergah kucing, saya join jugak main kucing.




Yang grey ni, kucing betul tau. Bukan palsu.
 Ok..sambung posing kat dining table pulak.

#TeamJJCMProject



Half Cat, Half Robot yang pemalu

Yeay. Finally makanan sampai! For your info, makanan kat sini agak pricey, maybe because dorang nak tanggung cost maintenance kucing2 ni. Yela, bukan sebarangan kucing kat sini. Kucing mahal2 masing. So jangan terkejut la dengan harga dia but still affordable. Range food between RM 15-30 kalau tak silap.




So overall, it was a fine and enjoyable dinner sambil ditemani kucing yg berlegar. To all cat lovers, you should go. To not so cat lover macam I pon boleh pergi jugak, sebab kucing kat sini takde makna nak dtg menggesel kat kita. Kita yang kena kejar dia, Well, high class kan, ape dia kesah kat rakyat marhaein macam kita ni. Hahaha. Till then, bye!


Wednesday, 9 September 2015

#EvinTurns26


Hye there..

Again I nak update cerita yang dah berhabuk. Ala.. macam tak biasa. Pernah pulak kan update cerita panas dari oven, kan memang biasa post cerita dah sejuk basi. LOL.

On 13 August 2015, genaplah seorang Syazeven Effatin Azma bt. Mohd Asri berumur 26 tahun. Thanks arwah mak lahirkan kite and jaga kite sampai jadi comel cenggini. Mak, I'm 26 this year and I'm still jobless. Hehehe.

Since I memang hide my birthday from FB so awal pagi tu memang xde sape pon wish except le sibs la. Abah pon tak wish, kecik hati! Hahahaha. Dah petang tu baru la ada kawan2 wish, mungkin dorang baru dpt petunjuk kot. Nasib baik! Kalau tak I merajuk setahun. Hahaha. Taklaa. Tak kesah pon, paham masing2 ada urusan sendiri. Eceh!

But since my sister well aware yang I memang pesen suka kek, so yeay me! I got a Baskin Robbins birthday cake from Kak Uji and her family + Jiya. Sayang korang! Well, I love birthday!

Cake pilih sendiri. Tak sedar diri dah tua
nak jugak ade ginger man tuh.


The Birthday Girl 

Cik Inci - Kak Uji - Icad Amim-Jiya

A few days later, my precious UTM Buddies pulak celebrate. Konon-konon surprise birthday party la kan tapi padahal I dah tau about this plan sehari sebelum tu sebab some of them acting so obvious. Hahahaha. Takpe, walaupun surprise tak menjadi, deco party yang ala2 picnic style ni memang surprised. Totally tak expect. Ingat macam gather-gather, makan-makan, gambar-gambar camtu je. Thanks korang yang menjayakan birthday party #EvinTurns26 ni. And thank you jugak untuk semua wishes dalam envelope tu. Sobss.. terharu! Okay, enjoy the pictures of our happy faces!

Teaser?
Eh eh..sama pulak kaler baju dgn kek!








With The Girls

With The Boys

With ex rumie, Atiqah

With mastermind, Syaza

Alhamdulillah, sepanjang 7 tahun kat UTM, korang tak pernah lagi miss celebrate birthday aii.. Next year?? Tak tahulah masing2 katmana dah.

Love, Evin Effatin


Sunday, 28 June 2015

The Girl Who Has No Sense


By the time this entry being posted, I still proudly hold a title as "The Girl who has no Sense".
Well, thanks to Bella for that title.

Why no sense? Hahaha..because lately I have been diagnosed with severe sore throat and cough cough cough. As a result, I kinda lose my sense of smelling, hearing (my right ear kind of deaf, suspected as a result of suka hembus hingus kuat2), and of course my tasting sense. Oh how I miss to eat delicious food. For now, makan my favourite kepsi pon rasa pahit tahu!

Dah almost 2 weeks tapi baru few days ago I merajinkan diri pergi Pusat Kesihatan UTM. After check-up, doc said there is some infections at my lungs. Well, that explains why I have trouble to breathe and lost my appetite. Lost appetite but tak lose weight pon. Srobss. So, the doc prescribed some antibiotics and I think I'm getting much better now.

Batuk and selsema are already bad, but what make it worse? It's all happen in bulan Ramadhan. You know when you batuk, you need to drink a lot of water but since this is Ramadhan, you have to bear  the sore throat. Tapi sakit kan kifarah, menghapus dosa-dosa kecil. So, be positive! Always.

Sebenarnya, it all started with Awan then Syaza, Bella, Wanie and lastly is me. Now that I'm getting better, Awan pulak yg seem nak teruk balik. Wanie already balik Pahang, so successfully escape the sick cycle. Syaza pun dah start nak teruk balik so dia pun decided to have some rest kat rumah. 

So kawan-kawan, jagalah diri musim cuaca tengah panas ni. Kalau rasa tak sihat, cepat2 pergi klinik terdekat. Jangan jadi macam I, dah teruk baru terhegeh. But, Alhamdulillah..I did feeling much better lately, compared to last week yg asyik batuk sampai satu floor boleh dengar and bila time rehat je lari tidur kat bilik solat Radiochem. 

Get well soon to yg tengah demam2 jugak and here some tips on how to handle your batuk + flu + demam :

*Drinks a lot of plain water
*Avoid ice, drinks hot lemon/lime instead.
*Even if you lost your appetite, paksa jugak makan even sikit. Because you need energy to recover.
*Take your medicine, diligently!
*Have a good enough rest
*Don't spend to much time outside in hot weather, stay inside!

Thursday, 11 June 2015

Hipster Cafe at Jalan Dhoby

Hello people, how's life? 
Miss me and my projek JJCM review?? 
Hahahaha.. I wish!

Here are another 3 cafe area JB yang chugaiss boleh try. 3-3 ni located at Jalan Dhoby, Johor Bahru. Dekat je dengan Bazaar Karat. Ok, pendekkan cerita, jom start review.


The first cafe is IT Roo Cafe with tagline "Best Chicken Chop in Town". Ok tengok tagline je pon dh boleh tahu la kot specialties dia memang chicken chop. 


Main menu dia IT Roo chicken chop and korang boleh pilih fried vs grilled, sauce pulak mushroom vs black pepper. Harga chicken chop dia RM 15. I dah pergi 2 kali kat sini, and both times i choose fried chicken chop with mushroom sauce. De-Li-Shus!


Selain chicken chop, cafe ni serve menu ala2 kopitiam. Ada sandwiches, soup etc. Tapi jangan tanya sedap ke tak sebab I tak pernah try lagi. Oh, harga drinks dia standard je macam kedai biasa.


Second cafe is Cafe Lokap, also located at Jalan Dhoby. Yang ni baru bukak dalam sebulan lepas kalau tak silap. Konsep cafe ni buat kita fefeeling makan dalam lokap la. 

Dalam penjara cinta?



Menu agak limited, tak banyak variety. Some of the menu are : chicken chop, tortilla, pasta, curry puff, twister fries. Range harga untuk main dish dia dalam RM 9.90 to RM 15.90.Me + Syaza + Awang pilih Aglia Olio Pasta, Island Chicken Tortilla and Lokap Pasta for entree and cheesy curry puff and twister fries for starter.


Overall, biasa je taste food kat sini. Nothing special. Maybe sebab baru lagi bukak, tak banyak lagi menu dia. Tapi, layanan dia first class. Waiter sangat polite, senyum je explain satu-satu menu kat kitorang yang banyak tanya ni. Hehehehe..

Lepas dah makan berat, mestilah your tummy need some sweet desserts kan. So, here I nak recommend this one The Ice-Cream Project. 



Biar resit berbicara
There are 4 flavours : original, chocolate, butterscotch and brownies & cream.

What make their ice cream different from other normal ice cream is they made the ice cream using liquid nitrogen. First the will mix the ingredients and then pour the super cold liquid nitrogen and it will freeze instanly. Ok, don't make me start with all chemistry crystallization rambling things. LOL.

Choco flavour is my favourite!
Been there twice and I already try all the flvours except original. Harga dia quite mahal and the cup is small but its worth it! Trust me. It's De-Li-Shus..Totally recommended!
My tips, kalau pergi bertiga, buy 2 cups pon okay. Sharing is caring kan :)

I think that's it for now. Been busy lately but still I want to update about eating place, tegar kan. OK jumpa in next entry :)

Monday, 18 May 2015

Sandwich Bar JB

Hihihiks..Yes, another entry about eating place. This time nak promote (promote ke?) this one restaurant yang served western food and its specialty is sandwich. 
Ye la, tengok nama kedai pon dah boleh tahu kot. But dont worry, sapa yang tak minat sandwich pun boleh datang sebab kat sini ada jugak serve spagetthi, steak, chicken chop etc.

Ramai yang tanya, camne I jumpa tempat ni. Sebab agak tersorok tempatnya. Hahahaha..rahsia! Eceh..taklaa rahsia pon. Asalnya I teman Awan pergi hantar Kak Ros naik bas kat Terminal Larkin, you know what? Sekarang bas dah tak berhenti kat Sri Putri, so nak naik bas kena naik kat Larkin. Grrr..eh out of topic pulak. Back to the story, lepas dah send off Kak Ros, Awan tanya mana tempat makan best area situ. Since otak I ni kan penyimpan senarai restaurant kat JB terus teringat this one sandwich place yang Dayah pernah pergi few months back. Check instagram Dayah, terus cari tempat tu guna Waze. 

The restaurant is called Sandwich Bar, located at Taman Melodies JB near KSL Resorts. Untuk orang yg tak familiar jalan kat sini, saya suggest guna Waze la ya, Takut sesat pulak. Lebih kurang 10 mins dari Terminal Larkin, sampai la ke destinasi. Tempt tu agak gelap, so kalau nak cari kena alert ya kawan-kawan.

Masuk-masuk je kitorang blur, sebab takde orang greet. Tapi nasib baik time tu tak ramai orang sangat so taklah awkward sangat. Since there is only two of us, so kitorang choose table for two. Bila dapat menu tu, sangat terkejut tengok harganya. Kenapa??? Sebab murah! Murah kalau nak compared dengan kedai hipster lain.

Interior Sandwich Bar. Hipster enough?



Awan tengah bizi msg pakwe, jangan kacau!

Sebelum makanan sampai, kita main gedik-gedik ambik gambar dulu okai..



Finally makanan sampai! Yumsss..!

Black Pepper Chicken Chop for Awan = RM 8.00

Oblong (Beef) for me = RM 10


Tuna & Sausage Sandwich = RM 10

Hot Lemonade = RM 2.50
Iced Lime Syrup = RM 2.90
Nak bagitau rahsia ni. Awan order Tuna & Sausage Sandwich tu pastu nak cover dia ajak share tapi dia abeskan sorang. Hahahaha. Ampun Awan!

Habis makan memang kitorang balik dengan senang hati, kenyang perut. Sangat recommended! Sebab banyak choice makanan, harga berpatutan, service cepat, food taste good. So overall, Cik Vivin bagi 4.5 bintang. Okay, see you in next Projek JJCM! Tataa..