Showing posts with label makan2. Show all posts
Showing posts with label makan2. Show all posts

Thursday, 17 December 2015

Damai Seafood Village


Okay mula-mula izinkan I gelak jap. Hahahahaha. Kenapa nak gelak? Sebab tadi tengok2 folder gambar tiba-tiba terjumpa gambar time kitorang buka puasa kat Damai Seafood Village bulan puasa haritu, baru sedar oh tak share lagi kat blog ni. So as usual baru terhegeh nak update kat blog. Takpe la kan kan. Okay, nak tunjuk sikit teaser kedai ni. 


Time ni a few days before masing2 nak balik raya, so untuk bulan puasa tu tak sempat lagi nak kumpul buka puasa ramai2 tu yang pagi tu plan, ptg tu terus pergi. Kira macam adhoc plan la. Pastu check kat FB kot tetibe jumpa promo buka puasa and 2 tahun lepas memang dah penah pergi pon, so yakin la dgn kesedapan nya. So apa lagi, terus call booking for 10 orang. Kebetulan pulak masa tu 3-4 hari before birthday Adam Mikail and belated birthday for Aker so plan sambut sekali harung la mama and anak. Hehehe. 

Kat mana sebenarnya kedai ni? Kedai ni located kat area Sg. Danga / Perling. Kira tengah2 camtu la. Kalo sapa nak pergi don't worry, ada kat WAZE, follow jek. Sampai kat sana around pukul 6 terus order menu, yela takut tak sempat sampai by buka puasa pulak kan. Lepas dah order and sementara tunggu yang lain2 sampai, kita posing2 ambik gambar dulu.

Awan - Evin - Syaza - Umi


Dah macam model magazine wei!
 Yeay..akhirnya sampai pon orang yang nak diraikan :)

Elham -  Umi - Dayah - Adam - Syaza -
Awan - Evin - Aker - Syafiq

Berapa minit before masuk waktu buka puasa, akhirnya sampai pon menu yang di-order. Sangat cepat & cekap ya. 

Penuh meja!

Dua budak lapar
Kitorang ambik pakej buka puasa RM 225 untuk 10 orang termasuk nasi goreng, buah-buahan, air tembikai 1 jag and menu2 kat bawah ni:


Udang Goreng Butter

Siakap 3 Rasa

Tomyam Campur

Sayur Campur

Sotong Masak Sambal

Ayam Masak Lemon
Dalam gambar nampak sikit kan, tapi depan mata memang banyak wei. Time mula-mula sampai tu masing2 macam, eh cukup ke ni? Pastu sudanhya tak abes makan pun. Ikan Siakap tu dia bagi satu je tapi besar gila, kitorang makan tak abes kot. Bukan sebab tak sedap ya, sebab dah kenyang. Sedap sangat and totally recommended.

Pas dah kenyang, kita celebrate birthday pulak.

Aker - Syafiq - little Adam Mikail

Umi - Elham -  little Adam Mikail

Lepas abes siap makan tu dah pukul 7.30, tapi tak payah kelam kabut sebab ada surau disediakan, so stop borak, kita solat dulu. Lepas solat sambung borak-borak + makan kek. Yela, bukan selalu dapat kumpul ramai2 camni.

Before balik, posing lagi. Hehehe. Perempuan! Yang lelaki tukang ambik gambar je la.


Overall, memang puas hati makan kat sini. Service cepat, rasa sedap, tempat cantik, portion banyak, harga affordable. Sangat recommended. Okay, kemain kan puji tau. Hehehe.


Sunday, 8 November 2015

Ecru Tuckshop


Hello.

New entry to promote new eating place. Yumss. Blog ni dah boleh rasa nak transform jadi blog JJCM rasanya. Uhuks. Today I nak share about this another one hipster cafe in Johor. *drum roll pls* 

It's Ecru Tuckshop, located just beside AEON Kulaijaya, about 20 mins from UTM (kot la). I've been there for three times. Dua kali time bulan puasa + sekali just few weeks ago sebab nak celebrate post-viva Aker.

Tempat wajib amik gambar kalau datang :)

First time pergi, with Syaza + Awang + Bella







Second time dengan Jiya + Awan, pon time buka puasa.



Third time with geng Diva Kepochi for Aker's post viva celebration




Some of the menu:

Three layer tea + Cincau Lychee + Cincau Marble Coffee + Lemon Tea

Chicken Parmigiana + Spaghetti Bolognese

Meatball

Kaya + Butter Toast


Black Pepper Chicken Chop

Selain dari menu kat atas ni, ada banyak lagi menu dia such as nasi kukus + ayam berempah + pajeri nenas, nasi lemak, beef nachos, variety of soups etc. Kalau nak datang for snacking pon boleh since dorang serve light menu macam fries + toast jugak.

For your info kedai ni bukak as early as 9.30 am for breakfast until around 10.30 pm from Tuesday to Sunday, closed on Monday. Harga memang sangat affordable, paling mahal menu dia RM 20 kalau tak silap. Rasa dia pon okay, kena dengan selera I.

Kedai dia comel je, so kalau korang plan for gathering or birthday party, better call first. Time pergi bulan puasa aritu + gathering I memang akan call for booking dulu, sampai haritu I call nak book tetibe orang tu tanya, "Ni Cik Evin ke?" Hahaha..nampak sangat pelanggan tetap. Eh!

For further info boleh la tengok FB dia: Ecru Tuckshop :)


Wednesday, 7 October 2015

Cats Cafe JB


Let's talk about Cats Cafe JB: Cats at Their Sanctuary this time. Again, ni bukan cerita fresh ya. I pergi sini last month. Motif pergi sebab tiba-tiba kat FB and IG ramai kawan2 pakat pergi, so taknak ketinggalan, kena la pergi jugak. Oh by the way, walaupun my nickname is Half Cat, Half Robot, I ni jenis yang takut kucing sebenarnya. Tapi sebab nak ikut arus peredaran zaman and ditemani another three cat lover, so cekalkan la jugak hati ni. Hahahaha.

Cats Cafe ni opened from 1 pm - 9.30 pm, closed on Wednesday. Located at Jalan Abdul Samad, kalau datang dari Danga Bay tu, lepas traffic light KFC near Thistle Hotel tu ambil belah kiri? Paham tak? Erm..waze je la. I pon guna waze jek. Hahahaha.

Kitorang sampai around pukul 6pm, just nice kot, orang tak ramai sangat. Time kitorang nak balik dalam kol 7.45 camtu, orang dah start ramai. So, saya suggestkan pergi siang + weekdays ye kawan2. Kalau weekend lagi ramai la kot.


Before masuk ruang cafe tu, ada sink. Kena basuh tangan, lap then use sanitizers + shoes off then baru boleh masuk.  Pas being seated, waiters bagi benda ni. Ingat menu, tapi rupanya....


Siap ada CAT RULES!!!! Memang kemain tau kusheng ni. Dah paham rules, baru dorang bagi menu.

Muka serius tengok menu

Sementara tunggu order, AJ, Syaza + Kak Nad pergi bermain dengan kucing tapi cik Half Cat, Half Robot duk bersila je atas sofa. 2-3 kali jugak la terkeluar suara comel sebab perasan kucing nak datang kacau padahal dorang tak berminat pon. Cettt.. Bosan tunggu order dan pena disergah kucing, saya join jugak main kucing.




Yang grey ni, kucing betul tau. Bukan palsu.
 Ok..sambung posing kat dining table pulak.

#TeamJJCMProject



Half Cat, Half Robot yang pemalu

Yeay. Finally makanan sampai! For your info, makanan kat sini agak pricey, maybe because dorang nak tanggung cost maintenance kucing2 ni. Yela, bukan sebarangan kucing kat sini. Kucing mahal2 masing. So jangan terkejut la dengan harga dia but still affordable. Range food between RM 15-30 kalau tak silap.




So overall, it was a fine and enjoyable dinner sambil ditemani kucing yg berlegar. To all cat lovers, you should go. To not so cat lover macam I pon boleh pergi jugak, sebab kucing kat sini takde makna nak dtg menggesel kat kita. Kita yang kena kejar dia, Well, high class kan, ape dia kesah kat rakyat marhaein macam kita ni. Hahaha. Till then, bye!


Wednesday, 2 January 2013

New Year at Monsta Café


Macam mane I boleh terlibat dgn Monsta Café arini?cam mane???dah lama plan ker last minute ker caner ni? meh I cite sket kronologi nye… Makan!makan!makan!arini baru 1hb Jan 2013 tapi plan nak pegi makan dah meliputi 12months planning..okai itu over..but literally camtu la..Semalam conversation kat group CREKO pon pasal planning nak kuar makan reramai pas dak2 undergrad abes exam..tadi tyme makan eskrem (see!makan again) kat Anjung Kimia pon diskus nak steamboat-ing sempena celebrate Syafiq men-completekan thesis master beliau..nampak tak?nampak tak? Cuba la buat aktiviti sihat sket, planning nak panjat gunung ke, memancing ke, riadah ke..ni tak!planning makan jek..ottoke!

okai, back to monsta thingy..time makan eskrem tu yas and fatin ade sama, so I pesan la kat dorang, kalo nak balik ajak I sekali..so dlm kol 4.45 tu, yas tweet suh solat asar before balik.. so I was like, why?nape xsolat kt blik je kan?then she said nak pi monsta celeb new year..ecece..konon!alasan nak makan sedap jek ekceli..huhuhu..so, I cite la bout dis plan to cain, dayah, syaza, khalida..and I dgn konfiden nye cakap, “yas ajak pi monsta..xmau la i..dah full!” nekad la konon..but when I meet them, total reversal!!terus agreed nak ikot pi Monsta uollss…haizz -_-

So, there we were.. having early dinner at Monsta Café at Bukit Indah..last time, I’ve been there about a year ago with Syaza, Saufi and AJ ; celebrating Syaza& Saufi’s 6th month anniversary..yep!dat was da first and never been there afterwards..I kinda likey decoration kat situ..kiut and tidy..unik la..xmacam restoran western lain..cm typical jek (yang I penah pegi la)..dia cm ade konsep tersendiri..giteww!

cashier counter





Tapi kan I rase cam food choices dia cm dah len compared to last year..dulu cam lagi banyak je steak choice dia..ke I jek yg rase?huhuhu..so I decided to order iced dark choc mocha & baked cheese chicken rice..Yas order iced cappuccino & tomyam fied rice while Fatin order Chicken Maryland & iced lemon tea..

iced dark choc mocha+baked cheese chicken rice+me!


komen kami pasal makanan?daebak!serius sedap..worth la dgn harga dia..So korang, go try it..especially student UTM yg suke cuba tmpat2 makan baru, u guys should come and try..ecece..promote!

camwhore before pulang..yg ni wajib!

FATIN

YAS



evin says:
2013 wishlist cam dah siap..but cam kena rename jek jadi 2013-wish-eat-list…mostly pasal food3!!erkkkk…