Showing posts with label geng utm. Show all posts
Showing posts with label geng utm. Show all posts

Sunday, 8 November 2015

Ecru Tuckshop


Hello.

New entry to promote new eating place. Yumss. Blog ni dah boleh rasa nak transform jadi blog JJCM rasanya. Uhuks. Today I nak share about this another one hipster cafe in Johor. *drum roll pls* 

It's Ecru Tuckshop, located just beside AEON Kulaijaya, about 20 mins from UTM (kot la). I've been there for three times. Dua kali time bulan puasa + sekali just few weeks ago sebab nak celebrate post-viva Aker.

Tempat wajib amik gambar kalau datang :)

First time pergi, with Syaza + Awang + Bella







Second time dengan Jiya + Awan, pon time buka puasa.



Third time with geng Diva Kepochi for Aker's post viva celebration




Some of the menu:

Three layer tea + Cincau Lychee + Cincau Marble Coffee + Lemon Tea

Chicken Parmigiana + Spaghetti Bolognese

Meatball

Kaya + Butter Toast


Black Pepper Chicken Chop

Selain dari menu kat atas ni, ada banyak lagi menu dia such as nasi kukus + ayam berempah + pajeri nenas, nasi lemak, beef nachos, variety of soups etc. Kalau nak datang for snacking pon boleh since dorang serve light menu macam fries + toast jugak.

For your info kedai ni bukak as early as 9.30 am for breakfast until around 10.30 pm from Tuesday to Sunday, closed on Monday. Harga memang sangat affordable, paling mahal menu dia RM 20 kalau tak silap. Rasa dia pon okay, kena dengan selera I.

Kedai dia comel je, so kalau korang plan for gathering or birthday party, better call first. Time pergi bulan puasa aritu + gathering I memang akan call for booking dulu, sampai haritu I call nak book tetibe orang tu tanya, "Ni Cik Evin ke?" Hahaha..nampak sangat pelanggan tetap. Eh!

For further info boleh la tengok FB dia: Ecru Tuckshop :)


Monday, 2 November 2015

Kilang Bateri JB

Holla people..

It's an update from me! Nak review about this one place yang tetibe viral semacam kat FB. So sebab nak ikut arus peredaran zaman, I pon try la jenguk Kilang Bateri ni. Ape benda sebenarnya Kilang Bateri ni? Okay, check this out. Kilang Bateri ni adalah satu tempat lepak baru untuk warga JB. located at Tampoi Industrial area. Kalau from Plaza Angsana tu, terus je. Your destination will be on your right. Eceh!

Kilang Bateri previously exist as kilang bateri Eveready yang telah di-transform kepada tempat makan, tempat jual baju, tempat jual buku, ada court futsal + ada mini stage untuk performance. Since dulu sini kilang bateri, ramai yang tanya selamat ke? Takde ke sisa-sisa lithium, plumbum segala. Jawapannya..saya pon tak tau! Hahaha. Tapi mestilah dorang dah buat inspection before buat, takkan main redah je. Ye tak?

Menu makanan yang ada : Western food (chicken chop,lamb chop), nasi ayam penyet, nasi lemak, waffle, asam pedas, beriyani, wantan mee, ice-cream, cereal, burger & sandwiches, sengkuang calit, donuts.

First time pergi dengan Syaza + Kak Nad + Awang.




Main entrance

Depan Hipster Book Shop. Sempat Kak Nad sambar 2-3 buku.




Me + Kak Nad
Eh Cupchai pon ada!


PotsKitchen @ Kilang Bateri

Second time pergi, sebab nak celebrate farewell party for Awang Azrul sempena keberangkatan beliau kembali menjalankan tugas di negeri di bawah bayu. Gicheww skema ayat.


Bye Awang!

Eh! Adam Mikail pon ada :)







I've been there for three times and setelah detail kajian dibuat waktu paling sesuai nak pegi ialah time petang sebab orang tak ramai sangat. First time pergi tu I gi around pukul 6pm, sampai tu round2 kejap then masuk Maghrib terus solat. Oh dont worry ada surau disediakan kat situ.

Time second and third time gerak time lepas Maghrib, sampai around pukul 8.30 memang la manusia tengah ramai. Since kat sini makan dia konsep food court so jenuh la beratur nak beli makanan tu. Plus kaunter minuman ada satu je, so berjela la beratur. Lagi satu kalau datang lewat ni banyak menu yang dah abis. So pilihan makanan sangat limited. Sangat tak recommend untuk pergi malam.

So conclusion nya, for me kalau untuk gather ramai-ramai & lepak tempat ni sangat sesuai. Tapi kalau you look for food, so-so je. Sebab makanan yang ada kat sini limited choice and biasa je. Nothing special. Sama macam makan kat food court biasa. Huhuhu.

Till then, bye!



Saturday, 20 December 2014

Khalida Hazwan Wedding

Salam and hye everyone..

Tahun 2014 dah nak hampir ke penghujungnya, Cuti sekolah pun dah lama start kan. Start ke? Erkkk..dah nak habis pon kot. So, dah jadi tradisi bila hujung tahun je berderet la majlis-majlis walimaturus kan. Sebagai gadis comel berusia 25 tahun, normal la kalau sorang demi sorang kawan mula bertukar status. Dari single kepada double. Dari gadis kepada isteri orang. Normal, sangat normal! Kenapa macam marah? Eh tak marah. Saja nak emphasize. Kuikuikui. Sepanjang bulan November-Disember, adalah dapat lebih kurang 6-8 undangan kahwin tapi maaf! maaf! maaf! Tak dapat nak attend semua sebab ada yang clash tarikh, ada yang clash dengan program semua. Mianhe tapi nanti kita kahwin datang tau, jangan boikot pulak. Hikss..but dont worry. Tak tahu lagi bila nak sampai my turn, calon suami pun tak tahu dia calon. Tolong bagi hint sikit kat beliau. Erkkk..ok merepek!

So lets start the wedding story with one of my bestie's wedding on 28 November 2014. Ahli kedua dalam group The Sailormoons yang telah selamat bertukar status.Welcome to #WanIdaWedding story people. Meet the handsome groom and beautiful bride :)

Hazwan + Khalida
Khalida a.k.a. Kellie ni I kenal since first year degree lagi sebab satu course. Tapi start betul-betul rapat time final year sebab duduk satu blok. Sangat cantik dan sopan orangnya, Tersangatlah ramai orang cuba usyar dia ni tapi semua percubaan gagal. Cuma Hazwan je berjaya mencuri hati Kellie. Ececece.. And time sama-sama sambung postgraduate, bertambahlah rapatnya kitorang. Tu yang tiba-tiba muncul group The Sailormoons : me + Syaza + Wanie + Kellie + Aker. Haishh nama tak boleh nak childish lagi ke??? Kellie ni sangat macam mak-mak tahu. Caring and sabar melayan kerenah I yg sangat-sangat la childish nya. Tak pernah marah, emo..cool je sentiasa. Kalau nak bermanja carilah dia. Konfirm dia layan. Rasanya bertambah-tambah rapat time tahun 2014 ni la. Aker dah pindah Jepun ikut Syafiq further study, Syaza pergi attachment kat Prague Feb-June, Wanie selalu dating outstation..hah Kellie la yang banyak layan and teman I. Pergi makan, hantar naik bas, buatkan hot milk + nestum every morning. Alaa..sentimental pulak jadinya. 

OK..nakmo emosi-emosi jum start belek gambar kahwin dorang. Bersempena wedding ni, le bride telah melantik seramai 10 orang sebagai le bridesmaids. Colour yang dipilih ialah purple time solemnization and mint green + pink time wedding reception. Sapa yang pilih colour yang gorgeous ni?? Mesti la le bridesmaids awesome yang pilih. Ehehem.. *masuk bakul*

Mira - Dayah - Umi - Bella - Syaza - Wanie - Awan - Bella - Evin - Syahidah
During solemnization day (28 November 2014) : Taman Cheng Jaya, Melaka

Muka nervous si bride-to-be
Dah tahu pengantin nervous,tetap nak mengepochi..


The Sailormoons minus Puan Aker yang tak dapat balik Malaysia :(


During reception day + Outdoor Photoshoot (29 November 2014) : SMK Paya Rumput, Melaka + Masjid Cina, Melaka









"Congratulations Khalida & Hazwan. Semoga perkahwinan yang dibina ini kekal sampai ke syurga dan berbahagia selalu."

Here is some short note for you sincere from bottom of my heart :

Bride and ME!

Dear Khalida, 

Thank you for being my loyal bestfriend for all this time, taking care of me as you taking care of your own child. I never said that I love you so much but you know that's how I feel right. We will not seeing each other as often before but I wish our friendship will last till Jannah. Be a good wife (insya-allah a mother one day) and I believe you will be the good one. Don't forget all of us, do keep in touch. Do pray for all of us that still struggling in here. Sobss.. Again, thank you for everything Puan Khalida. *The Sailormoons' group hugs*

Love and hugs, 
Evin Mohd Asri

Last but not least, here the only three Sailorgirls yang still single but not so available, well except yang paling kanan tu. Feel free to drop your resume okay :)

Syaza - Wanie - Evin