Showing posts with label adventures. Show all posts
Showing posts with label adventures. Show all posts

Saturday, 5 December 2015

Bangkok Adventures: Pre-Departure


Sebenarnya, I baru balik dari cuti kat Bangkok last week. Tu yang semangat nak update blog ni. Tak mau dah simpan cerita sampai dah basi berhabuk baru nak cerita kat orang. Okay, macam mana pulak boleh tiba-tiba pergi Bangkok pulak ni? Bukan lately asek mengadu takde duit and busy ke? 

Hah ni la nak cerita ni. Actually, plan asal takde kaitan dengan Bangkok pun. Dalam awal tahun ni, MAS ada buat promo tiket murah, so saja je la check tiket pergi Krabi, jumpa pulak tiket KL-Krabi return RM 250. Murah woi! Ape lagi sebat la kan. Pastu nak dijadikan cerita, boleh pulak MAS cancel route KL-Krabi dengan alasan route tu tak dapat sambutan, so diorang offer tiket KL-Bangkok-Krabi tapi memandangkan kitorang beli tarikh 28-30 November (3 hari) takut la pulak buang masa kat jalan je nak transit segala, so decide tukar plan. Plan asal dari KL-Krabi jadi KL-Bangkok je. Boleh la, I on jek. So, Fatin uruskan la hal-hal berkaitan flight ni, so officially vacation kitorang ditukar menjadi Bangkok.

Tapi after settle hal flight ni, masing-masing senyap je. I pon dah start wonder, jadi ke tak nak proceed ni? Kalo semua busy, takpe je nak cancel. Huhuhu. Plus time tu hangat pulak cerita Bangkok kena bom kan, lagi la hati double triple kuat rasa nak cancel.

Then suddenly dalam awal bulan 10 baru la Fatin contact, tanya betul-betul. Nak proceed ke cancel Bangkok ni? Cheah yang patut awalnya join sekali, dah tarik diri sebab parents risau nak lepas pergi Bangkok. So tinggal la kitorang berdua je. I pon 2-3 hari fikir finally decide proceed je la. Okay je kot. Lepas dah confirm jadi tu baru la terhegeh pergi renew passport + book hotel. Semua last minute kot. Dalam sebulan before pergi kalo tak silap baru settle semua.

Pejam celik, pejam celik sampai la ke 27 Nov. Plan nya nak gerak gi KL sehari sebelum fly tapi gatal tau tak beli tiket bas JB-KLIA awal-awal. Time hari tu cari tiket, sume tiket KLIA sold out. Terpaksalah beli tiket bas JB-TBS pukul 6 ptg, time tu dah pukul 3 kot. Kelam kabut balik kolej bersiap nak pergi, dengan tak packing lagi, tak mandi nya. Huru hara sangat. Nasib ada baby sister time tu, tolong packing apa yang patut sementara I mandi semua. Syaza pun kebetulan available, boleh lah mintak tolong hantar pergi stesen bas, siap bekalkan mihun goreng lagi. Thank you Jiya and Syaza.

Pastu, episod kecuakkan tak berakhir di situ je. Bas dari JB tu gerak dalam kol 6.30, kalo ikut estimated arrival time around kol 10.30 dah boleh sampai TBS, tapi Ya Allah slow gila driver bas bawak hari tu. Rasa nak ambik alih je tempat dia drive. Sabar Syazeven, sabar. Time tu memang nak cuak gila kot sebab last JetBus from TBS to KLIA pukul 11 malam, kalo dengan halaju macam tu memang confirm tak sempat sampai. Ternyata jangkaan seorang Syazeven tak pernah salah, bas tu sampai TBS tepat jam 11 suku, memang bye bye la JetBus, so nak tak nak terpaksalah ambil KLIA transit yang berharga RM 26.50. Time tu tak fikir ape dah, fikir nak sampai KLIA je. Tapi bila kira-kira balik, sama je la jadinya tiket JB-TBS-KLIA dengan JB-KLIA, ok ini statement sedapkan hati.

Lebih kurang 30 minit dalam train, sampailah kat KLIA2. Kenapa KLIA2? Bukan naik flight MAS kat KLIA ke? Yer memang naik kat KLIA tapi flight kitorang pukul 9 esok pagi, KLIA takde sangat tempat nak lepak so kitorang decide nak overnight kat KLIA2 je, surau besar, ruang tidur pun banyak. Sampai KLIA2 around pukul 12 lebih, terus solat jamak takhir dan tidur kejap. Around pukul 1.15 pagi, perut dah berkeroncong sebab tak makan satu hari, melainkan makan mihun goreng je petang tadi terus menapak pergi KFC. KFC pulak penuh orang woi! So marilah kita menuju ke Burger King, naseb baik tak ramai orang. Sambil makan tu sempatlah siapkan kerja yang bertangguh. Gigih tak gigih, pergi vacation bawak netbook?? Gigih tahu!

Tak lama lepas tu, Fatin pun memunculkan dirinya. Lepas siapkan kerja sikit, kitorang pun menuju ke surau kembali dan melelapkan diri untuk 1-2 jam. Terjaga around pukul 4 baru kitorang susun itinerary. Kawan-kawan jangan contohi sikap kitorang yang last minute ya. Ish ish ish. Lepas Solat Subuh, kitorang ambil KLIA transit berharga RM 2 and bergerak la kami ke KLIA, bersedia untuk mulakan adventures Bangkok. Okay, kita sambung cerita first day kat Bangkok in next entry okay. Entry ni untuk cerita pre-departure jek. Hahaha. Cerita pre-departure pon dah panjang berjela. Yela, macam-macam i nak luahkan tahu. See you in next entry, Bye! But before that nak belanja gambar teaser sikit. Hehehehe. Awesome tak awesome?




Friday, 15 May 2015

Ke Langkawi Lerr Kita

Assalammualaikum wbt. and hello semua!

Ya Allah setelah berabad berzaman meraban akhirnya barulah ada masa nak update cerita Langkawi. Ni bukan setakat dah basi dah, dah ber-fungi, berhabuk segala tahu. Nampak tak betapa kakak sangat bizi di sini? LOL.

Its all started with plan backpacking jek. Means just bawak satu backpack tak payah add on luggage. Asal-asal nak pergi naik AirAsia jek tiba-tiba MAS buat promo, ape lagi terus la rembat. Tickets just RM 120. Murah kot! 

Trip ni just three of us : me with my two secondary school buddies - Fatin Fazreen & Izzani. Kitorang pergi for three days from 8-10 March 2015. Ya Allah, lama gila kot tak jumpa dorang ni. Last hangout with these two masa lepas SPM kot. Pas I dah bermastautin kat Johor, barely jumpa dorang just contact through social network jek. Eceh..ala ala reunion trip la kan. OK jom mula cerita Langkawi kami!

Yeay. Ni la geng Langkawi adventures saya!

Belum sampai Langkawi, dah pose macam2.

Lagi aktiviti posing. Dalam flight plak. Hahaha

Yeaay..safely arrived!

To simplify things, here goes my 10 Quick Facts about our adventures.

1. Cenang Memories Motel
Dari awal memang dah plan nak duduk dekat dengan Pantai Cenang sebab senang dekat nak makan semua. Plus area Cenang memang 'hidup' time malam, boleh la nak pergi makan or cuci mata ke apa kan time malam. That's why la kitorang choose motel ni. Since there was three of us so kitorang ambil Standard 2 Beds. Harga RM 160 per night. Recommended sebab sangat selesa and only about 2 km je dari Pantai Cenang. The only pic motel yang sempat snap.Hahaha..



2. Langkawi Cable Car
Kitorang sampai kat Langkawi Airport around pukul 10.30. Sampai tu terus ambil kereta sewa and start berjalan before boleh check in hotel. Destination first is Skypark Cable Car, semangat nak naik cable car masing-masing. Ticket masuk  is RM 20 including SkyCab riding + SkyDome. SkyDome ni just masuk one theatre ni then dia play some adventurous ride clip. Ala-ala wayang 3D la but just for 3 minutes. Lepas SkyDome baru start ride cable car. Woahh scenery from cable car memang amazing gila la!





Ada total 3 stations, first one is Base Station : tempat kita beli ticket and boarding cable car. Second is Middle Base : first pit stop and third base is Top Base : paling atas sekali and kat sini ada Cafe and agak sejuk condition dia.

Awesome view dari puncak. Woahhh..

Having Strawberry Frost at Cafe Sky
Lepas dah turun, jalan-jalan dekat Oriental Village pulak. Oh sini ade 3D museum Art tapi tak masuk pon. Ticket fee RM 32. Hurm..xpela..

Posing luar saja..


Konon beratur beli ticket. Berlakon!



3.Island Hopping + Mangrove 
To those yang come to Langkawi, tak sah la kalau tak try island hopping dia. Sepanjang pantai Cenang ade banyak je tour guide yg menawarkan pakej island hopping. Kena rajin survey sebab range harga dari RM 75-100 ++, tapi benda yg sama je. Rezeki kitorang dpt harga RM 75/pax untuk island hopping + mangrove.

Island hopping divided to 3 parts : Pantai Beras Basah, Tasik Dayang Bunting + Pulau Singa Besar (Eagle Feeding). Naik boat dekat Pantai Cenang sahaja,





Mangrove Tour divided to : Gua Kelawar, Kilim Geoforest, Sangkar Ikan, Floating Restaurant. Naik boat dekat Jeti Tg. Rhu, but dont worry. Transport dari Cenang ke sini di settle-kan oleh tour guide.

Muka macam tak pernah naik boat.



Gua Buaya. Sebab shape macam Buaya..nampak tak?




For us, kitorang sangat berpuas hati dengan pakej ni. Tak rugi pergi. Ala-ala trip back to nature la. Gitcheww..

4. Makam Mahsuri
Sebenarnya I la yang paling terhegeh nak pergi sini. Pesen batak nak merasa pergi semua camtu, so dorang layankan je la. Tiket masuk RM 10 okey. Takpe la, bukan selalu boleh datang kan. Masuk kat dalam tu ada Makam Mahsuri, rumah Mahsuri etc. Tapi rumah tu bukan the real rumah, just rebuild similar to the old house.

Aksi-aksi dekat Rumah Mahsuri. Mohon bertabahlah ya..



Tunggu orang datang pinang.

Pose merindui kekasih hati. Erkkkk

I pon takpaham ape yg I cuba lakukan.

5. Shopping Chocolates @ Haji Ismail Group
This is a must! In fact kan, weeks before pergi I dah list kan coklat yang nak diborong. Some of chocolates yg di-plan nak beli : Toblerone, Nutella, Hersheys Kissess, Pepero, Ritter Sport, KitKat. Pepero taklaa banyak beza sangat dengan yang jual kat Jusco, dalam beza RM 4 camtu je. Tapi coklat Toblerone and Ritter Sports sangat berbaloi beli.
Toblerone 100g = RM 3.50
Ritter Sport 100g = RM 5.50
Toblerone besar = RM 17.50
Tell you what, 2x kitorang berulang pergi sini semata sebab coklat punya hal. Padahal kitorang stay kat Cenang, tegar berulang ke Kuah sebab coklat. And no pictures sempat diambil sebab terlalu gila pilih coklat. Told ya, I'm chocolate lover. And, i sempat rembat satu luggage size 24, harga RM 99. Hehehe..


Satu luggage full!
6. Dataran Lang
Sebagai bukti dah jejak kaki ke Pulau Legenda, tak aci la kalau tak bergambar dengan Cik Lang. Rugi! Kitorang again shoot ke Kuah semata Cik Lang, padahal flight balik KL petang tu jek. Senang je nak cari, tak sesat.





7. Makan Laksa/Pasemboq Jalan Airport Langkawi
Ni pon rugi kalo tak try. Laksa dia sedap giler habaq hang. Frankly speaking, I'm not a fan of laksa penang tapi Laksa Power Jalan Airport Langkawi ni is wajib try! Tengah panas makan sambil ditemani hembus angin pantai dan cendol yg nyaman, phewww ohsem woi!


8. Beras Terbakar
Kalau part nak shopping sourvenier : tak kisah la kain batik ke, kain pelikat ke, tshirt ke, I recommend Beras Terbakar. Memang kat sini paling murah and banyak pilihan. Dah compare dengan kat Pantai Cenang, memg jauh beza. Tapi I tak shopping banyak pon sebab duit dah banyak abes kat coklat. Hahaha. I just beli kain pelikat for Abah, tshirt for besties and Jiya.

9. Pantai Cenang
To complete our adventures, strolling petang-petang kat Cenang Beach is a must! Doing nothing, just jalan cuci mata. Tapi banyak aktiviti boleh buat kat sini. Banana boat, ATV ride, paragliding etc. Tapi tak cukup masa, maybe next time. And at night, jalan kat Pantai Cenang sangat 'hidup'! So enjoy a night life kat situ pon thing wajib do jugak!


Gegadis Pantai Cenang
10. Restoran Hj Ramli & Restoran Wan Thai & Restoran Jom Ikan Bakar
Tak complete la datang langkawi kalau tak food hunting sekali especially try seafood dorg sekali. These two places memang I recommend la. Restoran Hj Ramli tu kat area Pantai Cenang je. Serve seafood, harga quite pricey so jangan order banyak la. Restoran Wan Thai tu pulak kat Kuah, serve thai cuisine. Pulut mangga and an-ayam-dish-yang-i-lupa-nama sangat recommended! Hahaha..nak recommend tp lupa nama.
Sedap dan pedas. Maaf, lupa nama dia.LOL
Pastu for lunch pulak, I nak suggest satu kedai ni. Kedai Jom Ikan Bakar kat Padang Matsirat, tak jauh dari airport. Out f 3 days kat sini, 2 x kitorang lunch kat sini, Nampak tak? Harga pon reasonable and banyak sangat pilihan makanan. Rambang mata. Tapi kalo datang after 2 semua dah kering. Better serbu time kol 11-12 tgahari camtu. Plus kan, dia serve 3 jenis air and Free Of Charge! Boleh refill unlimited.

Trip to Langkawi definitely trip yang double triple awesome. Actually, ni first time going for adventures with Fatin & Izzani tapi we get along well. Masing2 paham dengan perangai masing2. Ada yg gila ambik gambar, ada yang asik haus and lapar, ade yg asik sibuk mekap tapi semua jenis melayan. Hahaha..Time malam pulak heart to heart session. A very fun trip. Jom repeat adventures jom before salah sorang tukar status jadi bini orang. Arghh..rindu chugaiss!




Friday, 27 March 2015

Osaka Adventures : Food & Snacks

Assalammualaikum..

Maaf lama sangat menghilang. 
Ada krisis identiti sikit. Eh? 
Ok finally sampai ke entry last untuk Osaka Adventures kita. 
Actually banyak lagi tempat yang tak habis di-cover tapi takpe la. Tak dan nak cover semua. 

Bila orang tahu I pergi Jepun, mostly soalan yg di-tanya tanya lagi (nyanyi nada Taufik Batisah sket plz. No? Okay!) ialah pasal makan. 
Senang tak nak dapat makan halal? 
Makan apa je kat sana? 
Kat sana tak makan ek?
Kenapa makin kurus balik dari Jepun? OK ini tipu.

Kat Osaka ni banyak benda yang boleh dimakan tapi lagi banyak benda yang tak boleh dimakan walaupun nampak macam boleh dimakan. 
Hah paham tak ayat ni?
Contoh macam coklat la. Coklat kot apa yang tak boleh makan nya? BUT harus diingat kat Malaysia pun boleh timbul masalah halal haram coklat Cadbury apetah lagi kat negara asing.
But since I ada kawan kat Osaka ni, so direct consult diorang la. 
Mana boleh makan? Mane tak boleh?

Jom tengok apa jenis makanan yang I sumbat makan sepanjang kat Osaka.

1. Restoran Bab-ul Hayat
Restoran ni located at Tempozan Harbor Village. Kat sini makan buffet style. Bayar 1380 yen boleh makan seberapa banyak. Takde limit masa. Restoran ni served Turkey dishes.


Hiasan dalam restaurant

Food section

Chocolate fountain pon ade



2. La Capricciossa
This restaurant as far as I concerned, ada 2-3 branch dalam Osaka kalau tak silap. But weolss pergi yang dekat Yodobashi-Umeda Building. Located at Level 5. As recommended by Syafiq and Aker, weolss order crab spagetti large size + seafood pizza regular size.
TIPS:
-Cannot take away okay. So, kena order berpatutan, jangan tamak.
-Kitorang tak order air pon. Dia refill plain water as requested. Pergi sini time buka puasa, orang tu mesti pelik I request refill air sampai 5-6 x. LOL.
-Dia punya large size tu memang large. Boleh 4-5 orang makan. Kitorang makan 3 orang tak habis.




3. First Kitchen
The only fast food yang boleh makan kat Osaka. KFC and McDonald's tak boleh sebab the cooking oil yg diorang guna tu. But, bila kata boleh makan, bukan semua boleh makan la. Kena choose burger yang seafood base or vegetable based only.

Ebi Sandwich + Iced Americano for me :)
4. Sushi Station
Tak complete la pergi Jepun tapi tak try sushi dorang kan. Fun fact about sushi ni, weolss makan time malam raya. Sadis enough? Orang Malaysia tengah makan lemang, sambal kacang, rendang segala kitorang bantai makan sushi and udon. Sama macam Sushi King, harga dia ikut berapa banyak plate kita makan. Range harga from 100 yen to 300 yen per plate.




5. Takoyaki and Taiyaki
These two snacks wajib try if you go to Japan. They are some of very popular street food. Rugi la kan datang all the way to Japan tak try. Yepp, kat Malaysia pon ada tapi the taste is very different!
Taiyaki is a fish shaped snacks and ada few flavours jugak :custard, chocolate, red bean. But custard plg recommended!

Takoyaki
Taiyaki
6. Partyland Frozen Yogurt
This one kat Umeda-Shinsaibashi ada banyak. Okay this one lebih kurang sama je macam Froyo yang ada kat Malaysia tu. Tutti Frutti and Snogurt. Kita pay ikut berapa banyak kita amik. Tapi lupa pulak harga 100g berapa. Hee..sorry!
TIPS:
-Tak semua flavour boleh makan. Kena rajin tanya dengan pekerja situ content flavour yang lain macm sikit. Tapi yang flavour buah semua insya allah okay.
-Topping pon tak semua boleh. Marshmallow and gummi bears tak payah la amik sebab tak yakin source nya. Hehehe..





7. Ice-cream
For your info, ice cream macam Haagen-Dazs and Baskin Robbins yang mahal kat Malaysia ni sangat murah kat Jepun. So rugilah kalau tak makan. BR kat Osaka 4 scoops for 500 yen je. Around RM 15. Murah kan??? Haagen-Dazs ada je kat any Family Mart or 7-Eleven while BR melambak je kat jalan-jalan Osaka ni.




Ice cream vending machine pon ade!
8. Variety of breads
Snacks yang paling senang nak jumpa is roti. Kat mana2 ada, Family Mart ada, 7-eleven ada tapi again kena check betul flavour dia. Even sekadar white bread, jangan ambil mudah. These cute breads I beli time kat Kobe Anpanman. Arghhh kawai desss...


Variety of cute breads
Kawan Anpanman - Evin - Anpanman
9. Indian Cafe & Restaurant
Malam last before return to Malaysia, Syafiq sempat bawak me and his parents to this Indian Restaurant. Just few stations from Minoh. Kat sini served naan and variety of curry.. For your info, banyak je indian restaurant kat Osaka ni cuma kena tengok mahal or murah je.





10. Fisherman's Market Kobe
Located at Kobe Harborland. This place ni quite mahal la. Makan ala buffet. 2800 yen per entry and boleh makan as much seafood as you can. I dah la not so into seafood sangat so agak rugi la. Tapi nasib baik orang yang belanja masa ni. Hehehehe..


So that were some of foods & snacks yang boleh dimakan while you at Japan. Love to remind you that even kita kat tempat orang, makan kena jaga. Jangan main sebat semua nak try. Expecially bila jumpa street food. Ya Allah, I memang banyak gila tergoda dengan itu ini, but this is not a Muslim country. Kena ask before you buy any food. Dan before pergi tu buat research sikit. Bukan Jepun je, any country pon camtu jugak. Luckily I have friends yang stay in Osaka so semua consult dorang. So I guess this is the end of Osaka Adventures entry. See you in next series of entry okay. Konichiwa.