Thursday, 17 December 2015

Damai Seafood Village


Okay mula-mula izinkan I gelak jap. Hahahahaha. Kenapa nak gelak? Sebab tadi tengok2 folder gambar tiba-tiba terjumpa gambar time kitorang buka puasa kat Damai Seafood Village bulan puasa haritu, baru sedar oh tak share lagi kat blog ni. So as usual baru terhegeh nak update kat blog. Takpe la kan kan. Okay, nak tunjuk sikit teaser kedai ni. 


Time ni a few days before masing2 nak balik raya, so untuk bulan puasa tu tak sempat lagi nak kumpul buka puasa ramai2 tu yang pagi tu plan, ptg tu terus pergi. Kira macam adhoc plan la. Pastu check kat FB kot tetibe jumpa promo buka puasa and 2 tahun lepas memang dah penah pergi pon, so yakin la dgn kesedapan nya. So apa lagi, terus call booking for 10 orang. Kebetulan pulak masa tu 3-4 hari before birthday Adam Mikail and belated birthday for Aker so plan sambut sekali harung la mama and anak. Hehehe. 

Kat mana sebenarnya kedai ni? Kedai ni located kat area Sg. Danga / Perling. Kira tengah2 camtu la. Kalo sapa nak pergi don't worry, ada kat WAZE, follow jek. Sampai kat sana around pukul 6 terus order menu, yela takut tak sempat sampai by buka puasa pulak kan. Lepas dah order and sementara tunggu yang lain2 sampai, kita posing2 ambik gambar dulu.

Awan - Evin - Syaza - Umi


Dah macam model magazine wei!
 Yeay..akhirnya sampai pon orang yang nak diraikan :)

Elham -  Umi - Dayah - Adam - Syaza -
Awan - Evin - Aker - Syafiq

Berapa minit before masuk waktu buka puasa, akhirnya sampai pon menu yang di-order. Sangat cepat & cekap ya. 

Penuh meja!

Dua budak lapar
Kitorang ambik pakej buka puasa RM 225 untuk 10 orang termasuk nasi goreng, buah-buahan, air tembikai 1 jag and menu2 kat bawah ni:


Udang Goreng Butter

Siakap 3 Rasa

Tomyam Campur

Sayur Campur

Sotong Masak Sambal

Ayam Masak Lemon
Dalam gambar nampak sikit kan, tapi depan mata memang banyak wei. Time mula-mula sampai tu masing2 macam, eh cukup ke ni? Pastu sudanhya tak abes makan pun. Ikan Siakap tu dia bagi satu je tapi besar gila, kitorang makan tak abes kot. Bukan sebab tak sedap ya, sebab dah kenyang. Sedap sangat and totally recommended.

Pas dah kenyang, kita celebrate birthday pulak.

Aker - Syafiq - little Adam Mikail

Umi - Elham -  little Adam Mikail

Lepas abes siap makan tu dah pukul 7.30, tapi tak payah kelam kabut sebab ada surau disediakan, so stop borak, kita solat dulu. Lepas solat sambung borak-borak + makan kek. Yela, bukan selalu dapat kumpul ramai2 camni.

Before balik, posing lagi. Hehehe. Perempuan! Yang lelaki tukang ambik gambar je la.


Overall, memang puas hati makan kat sini. Service cepat, rasa sedap, tempat cantik, portion banyak, harga affordable. Sangat recommended. Okay, kemain kan puji tau. Hehehe.


Monday, 14 December 2015

Bangkok Adventures: Khaosan Road + Silom


Okay, sambung entry previous. Kitorang sampai Suvarnabhumi Airport around pukul 10.15 am local time. Quick fact! Kalau naik AirAsia akan turun Don Mueng Airport, kalau MAS baru turun Suvarnabhumi. Don't get confused ek, these are two different airports.

Jalan dari gate nak ke immigration tu boleh tahan jugak la jauhnya macam KLIA2. Sampai kat immigration, perghh ramai gila orang sebab kebetulan ada 2-3 flight yang sampai lebih kurang masa dengan flight kitorang so bertabahlah. Settle hal kat immigration, terus pergi kaunter nak beli SIM card. Dekat main hall tu memang akan ada 2-3 counter jual SIM, pilih la mana-mana yg berkenan tapi lepas buat comparison, lebih kurang je pakej yg ditawarkan. So kitorang pilih dtac, recommended by TripAdvisor katanya. Harganya 299 baht, 1.5 GB for 7 days, okay la kitorang pun duduk 3 hari je. Beli satu SIM jek then buat tethering, tak payah membazir! Kenapa kena beli internet? Sebab kat Thailand ni sangat susah nak dapat free WiFi and susah kalau travel takde internet, cmne nak guna gps kan.

Lepas beli SIM card, terus pergi basement level naik train Airport Rail Link ke Phaya Thai train station. Hotel kitorang located at Khaosan Road, nak pegi Khaosan dari airport ni ada 3 cara sebenarnya: paling senang naik taxi la kalo kaya. LOL. Second, naik bas tapi cara ni susah sikit sebab semua bas tulisan Thai, risau gila sesat. So kitorang pilih option no 3, naik train ke Phaya Thai then ambil taxi pergi hotel. Jimat la sikit kan. Fare train 45 baht sorang, fare taxi 100 bath per taxi.

Kitorang menginap kat hotel Sawasdee Banglumpoo Inn, betul-betul dekat dengan kawasan Khaosan Road yang happening tu.




Jangan tak tau, hotel ni category 2.5 stars jugak tau tapi rezeki kitorang dapat book hotel ni kat Agoda, dapat harga plus tax dalam RM 75 je per night with breakfast. Normal rate dalam RM 180 kot, yang ni ada 63% off. Kira okay la sebab bila search hostel backpacker pon dalam RM 30/per head toilet kat luar, tidur dorm, tambah sikit dapat hotel 2.5 stars. Memang puas hati!

Lepas dah check-in, mandi, solat jamak and rehat kejap, around pukul 4pm kitorang keluar balik. Plan nak pergi Silom, tapi I pon tak pasti apa yang special kat Silom ni. So dari Khaosan Road, ambil taxi dengan fare 170 baht, kitorang macam nak bebel jugak la sebab mahal tapi rupanya serius memang jauh Silom dari hotel so kira reasonable la harga tu. Hahaha tapi kan malas nak cerita pasal Silom ni sebab semua misi tak tercapai, semua tempat yang kitorang cari tak jumpa. Geram gila! Plan asal nak cari Hard Rock Cafe la, masjid la tapi ada 2 benda je kitorang jumpa: Silom Night Market dengan Silom Mall. 





Lepas cuci-cuci mata kejap and lepak sikit kat Silom back to Khaosan Road for dinner. Plan asal nak dinner kat warung Halal depan masjid tu tp dah x jumpa, pulang la ke gagang. Sampai balik kat Khaosan, terus cari restoran halal. Dah google awal-awal, memang ada dua restoran Halal area sini, satu Indian Restaurant, another one local muslim Thai. Kitorang tak kesah yang mana-mana, yang mana jumpa dulu kitorang redah je. So lepas berpusing-pusing kat Khaosan Road tu akhirnya jumpa la kedai halal, nama kedainya Aisyaa and orang yg jual tu pakai tudung, so terus la yakin ni tempatnya. Kitorang order:

Yellow Rice + Beef (ala-ala beriyani la)

Beef Ball!

-yellow rice + beef: 65 baht
-yellow rice + chicken: 45 baht
-beef ball: 10 bath per cucuk

Lepas dah kenyang, kitorang sambung aktiviti first day ni dengan going around Khaosan Night Market. Actually, Khaosan ni memang kawasan tumpuan tourist kira orang panggil syurga backpackers la sebab night life dia memang hidup. Kalau jalan kat sini, memang akan jumpa orang putih lagi banyak dari local people. Di sepanjang jalan pulak memang akan jumpa food stalls, bar, kedai urut bersepah la. Ya Allah, serius tergoda dengan street foods dia, roasted chicken la, phad thai la tapi tak boleh makan ya. Jangan mengada!



 Pastu terjumpa tempat ni! Peminat Running Man mesti cam tempat ni. Hehehehe.



Then dah penat kaki pusing satu Khaosan, balik ke hotel untuk tidur. Simpan tenaga untuk aktiviti esok ke Damnoen Saduak Floating Market pulak. So, see you in next entry okay. Bye!




Saturday, 5 December 2015

Bangkok Adventures: Pre-Departure


Sebenarnya, I baru balik dari cuti kat Bangkok last week. Tu yang semangat nak update blog ni. Tak mau dah simpan cerita sampai dah basi berhabuk baru nak cerita kat orang. Okay, macam mana pulak boleh tiba-tiba pergi Bangkok pulak ni? Bukan lately asek mengadu takde duit and busy ke? 

Hah ni la nak cerita ni. Actually, plan asal takde kaitan dengan Bangkok pun. Dalam awal tahun ni, MAS ada buat promo tiket murah, so saja je la check tiket pergi Krabi, jumpa pulak tiket KL-Krabi return RM 250. Murah woi! Ape lagi sebat la kan. Pastu nak dijadikan cerita, boleh pulak MAS cancel route KL-Krabi dengan alasan route tu tak dapat sambutan, so diorang offer tiket KL-Bangkok-Krabi tapi memandangkan kitorang beli tarikh 28-30 November (3 hari) takut la pulak buang masa kat jalan je nak transit segala, so decide tukar plan. Plan asal dari KL-Krabi jadi KL-Bangkok je. Boleh la, I on jek. So, Fatin uruskan la hal-hal berkaitan flight ni, so officially vacation kitorang ditukar menjadi Bangkok.

Tapi after settle hal flight ni, masing-masing senyap je. I pon dah start wonder, jadi ke tak nak proceed ni? Kalo semua busy, takpe je nak cancel. Huhuhu. Plus time tu hangat pulak cerita Bangkok kena bom kan, lagi la hati double triple kuat rasa nak cancel.

Then suddenly dalam awal bulan 10 baru la Fatin contact, tanya betul-betul. Nak proceed ke cancel Bangkok ni? Cheah yang patut awalnya join sekali, dah tarik diri sebab parents risau nak lepas pergi Bangkok. So tinggal la kitorang berdua je. I pon 2-3 hari fikir finally decide proceed je la. Okay je kot. Lepas dah confirm jadi tu baru la terhegeh pergi renew passport + book hotel. Semua last minute kot. Dalam sebulan before pergi kalo tak silap baru settle semua.

Pejam celik, pejam celik sampai la ke 27 Nov. Plan nya nak gerak gi KL sehari sebelum fly tapi gatal tau tak beli tiket bas JB-KLIA awal-awal. Time hari tu cari tiket, sume tiket KLIA sold out. Terpaksalah beli tiket bas JB-TBS pukul 6 ptg, time tu dah pukul 3 kot. Kelam kabut balik kolej bersiap nak pergi, dengan tak packing lagi, tak mandi nya. Huru hara sangat. Nasib ada baby sister time tu, tolong packing apa yang patut sementara I mandi semua. Syaza pun kebetulan available, boleh lah mintak tolong hantar pergi stesen bas, siap bekalkan mihun goreng lagi. Thank you Jiya and Syaza.

Pastu, episod kecuakkan tak berakhir di situ je. Bas dari JB tu gerak dalam kol 6.30, kalo ikut estimated arrival time around kol 10.30 dah boleh sampai TBS, tapi Ya Allah slow gila driver bas bawak hari tu. Rasa nak ambik alih je tempat dia drive. Sabar Syazeven, sabar. Time tu memang nak cuak gila kot sebab last JetBus from TBS to KLIA pukul 11 malam, kalo dengan halaju macam tu memang confirm tak sempat sampai. Ternyata jangkaan seorang Syazeven tak pernah salah, bas tu sampai TBS tepat jam 11 suku, memang bye bye la JetBus, so nak tak nak terpaksalah ambil KLIA transit yang berharga RM 26.50. Time tu tak fikir ape dah, fikir nak sampai KLIA je. Tapi bila kira-kira balik, sama je la jadinya tiket JB-TBS-KLIA dengan JB-KLIA, ok ini statement sedapkan hati.

Lebih kurang 30 minit dalam train, sampailah kat KLIA2. Kenapa KLIA2? Bukan naik flight MAS kat KLIA ke? Yer memang naik kat KLIA tapi flight kitorang pukul 9 esok pagi, KLIA takde sangat tempat nak lepak so kitorang decide nak overnight kat KLIA2 je, surau besar, ruang tidur pun banyak. Sampai KLIA2 around pukul 12 lebih, terus solat jamak takhir dan tidur kejap. Around pukul 1.15 pagi, perut dah berkeroncong sebab tak makan satu hari, melainkan makan mihun goreng je petang tadi terus menapak pergi KFC. KFC pulak penuh orang woi! So marilah kita menuju ke Burger King, naseb baik tak ramai orang. Sambil makan tu sempatlah siapkan kerja yang bertangguh. Gigih tak gigih, pergi vacation bawak netbook?? Gigih tahu!

Tak lama lepas tu, Fatin pun memunculkan dirinya. Lepas siapkan kerja sikit, kitorang pun menuju ke surau kembali dan melelapkan diri untuk 1-2 jam. Terjaga around pukul 4 baru kitorang susun itinerary. Kawan-kawan jangan contohi sikap kitorang yang last minute ya. Ish ish ish. Lepas Solat Subuh, kitorang ambil KLIA transit berharga RM 2 and bergerak la kami ke KLIA, bersedia untuk mulakan adventures Bangkok. Okay, kita sambung cerita first day kat Bangkok in next entry okay. Entry ni untuk cerita pre-departure jek. Hahaha. Cerita pre-departure pon dah panjang berjela. Yela, macam-macam i nak luahkan tahu. See you in next entry, Bye! But before that nak belanja gambar teaser sikit. Hehehehe. Awesome tak awesome?