Monday, 22 December 2014

Osaka Adventures: Kyoto

Konichiwa readers..

Jom sambung entry Jepun since internet Yes4G kat hostel saat ini sangat la laju. Maybe sebab sekarang tengah study week: ramai student study ambik kesempatan balik rumah. Yeay! Good news untuk kakak-kakak yg takde cuti ni.

Untuk entry kali ni nak cerita pasal Kyoto. Sebelum Tokyo jadi capital city for Japan, Kyoto ni la ibu negara Jepun but it was so long ago. Kyoto ni located at Kansai region and a major part of Osaka-Kyoto-Kobe region. Begitulah lebih kurang history pasal Kyoto ye, tak banyak yang I tahu. Maaf ya.

Out of 15 days kat Osaka, I was going to Kyoto City for 3 times. The first time was with Dayah and Kak Norly on my third day at Japan. As usual, kitorang gerak dari Minoh Station. From Minoh, we changed train at Ishibashi Station (Hankyu-Takarazuka Line heading to Umeda) and stopped at Juso station. From Juso Station tu ambil train ke Makiochi Station. Tadaa sampai laa ke Kyoto city. Perjalanan lebih kurang 1 jam setengah la by train.

Kat Kyoto ni famous dengan tempat traditional macam old castle, shrine, temple etc. Kat sini korang boleh beli one day pass costs 500 yen and boleh naik bas pusing satu Kyoto. Untunglaa untuk orang yang memang datang nak pulun jalan-jalan. Kalau tak beli pass ni, dont worry. boleh jugak ride bus dia tapi kena bayar 250 yen per ride. First time pergi Kyoto tu, kitorang sampai around 4pm. Kat station tu ambik few pamphlet and map utk tgok tempat yg best + no bus + tempat nak naik bus. So bila turun bas sampai kat Nijo Castle tu dah tutup pon. Frust la jugak, susah payah tau datang. So sebab frust kitorang bantai la amik gambar kat longkang depan castle tu before going back to Kyoto city.



So dari Nijo Castle, naik bus again back to Kyoto city. These buildings caught my eyes as we get off from the bus.




And if you plan to buy sourvenier, Kyoto la tempatnya. but, terkejut gila dengan harga sourvenier kat Japan ni. Tshirt biasa yang I love Japan tu pon costs around 1000 yen, keychain biasa tu satu around 300 yen *nanges*




 Antara kedai-kedai sourvenier yang ada kat Kyoto:



Lepas dah borong sourvenier lebih kurang, nak sampai pon waktu buka. So that day we decided to buka kat kedai fast food First Kitchen. Dah tanya aker, dia kata boleh makan tapi yang shrimp je la. Ayam is no no no okay.


And before balik tu singgah Baskin Robbins. Hah, if you go to Japan/Korea makan BR is a must! Sebab apa? Kat sini sangat murah compared to kat Malaysia. 4 scoops only 500 yen (RM15). Murah kan.


The second time I went to Kyoto, I pergi sorang. Time ni dah raya ke berapa tah. Both Dayah and Kak Norly dah balik Malaysia time ni. So still Aker masih dalam pantang + Syafiq pergi lab, kena la jalan sorang. Kalau duduk memerap kat rumah bosan la pulak kan. Second time ni I keluar awal sikit. Tapi taklaa awal sangat, pas Zuhur jugak lebih kurang. Sampai Kyoto, again lunch kat First Kitchen. Ingat second time ni nak try kedai udon tapi tak jumpa pulak. So sebat je la apa yang jumpa.

Lunch sambil study map. Alone :(
Lepas dah isi perut terus naik bas pergi Nijo Castle yang tak dapat masuk before ni. Nak tambah dramatik time tu hujan renyai-renyai. Tapi syukurlah tak lebat. Memang naya je! Tiket masuk Nijo Castle ni 600 yen.

View dalam Nijo Castle. Waaa rasa macam balik zaman dulu kala tau.








Takde orang nak ambikkan gambar. Meh belanja selfie muka bulat. Erkkk


Orang cakap kalau dah sampai Kyoto ni, tak sah la kalau tak tengok shrine dia. Shrine ni ala-ala temple la jugak. Sebenarnya niat asal nak tengok Fushimi Inari Shrine yang famous tu tapi since tak yakin nak kena naik bas mana so main sebat la choose any shrine yang ada dalam map. Ni pon main try and error naik bas. Hahahaha. Nasib sampai jugak ke Kitano Tenmagu Shrine : shrine yg dipilih randomly from map :-p






Serius blur masuk dalam ni. Tak tahu nak buat apa, awkward sangat-sangat. So snap pic lebih kurang and back to Kyoto City.

View from dalam bus. First class seat tu. Depan sekali. LOL.
Sampai kat Kyoto city, stop solat Asar kat fitting room kat dalam kedai area situ. Pastu sambung shopping sourvenier. Haritu time datang first time tak beli banyak sangat. Tshirt untuk abah pon lupa nak beli. Fridge magnet pon xbeli. And I telah menyambar sepasang kimono untuk kenang-kenangan katanya. Hee..tak ingat harga tapi pas convert around RM 120 jugak la. Takpe la, untuk kenangan.

Nilah kimono tu. I pakai time dinner ICGESH 2014 haritu. Comel tak? LOL. Boleh la PM sapa nak pinjam :-p



And kali ketiga datang Kyoto time bawak parents Syafiq nak beli sourvenier. Ayah Syafiq sampai Osaka few days before I balik Malaysia and mak Syafiq pulak datang time dengan Dayah haritu. Since Syafiq busy I volunteer la bawak jalan-jalan, Konon jadi tourist guide la tapi sesat jugak. Aiyarkk. Maap pakcik, makcik. Hehehe.

Parents Syafiq
OK. Panjang pulak cerita Kyoto ni. Ingat nak combined sekali dengan Arashiyama tapi ter-banyak pulak bebelnya. So as conclusion, sesapa yang turun Osaka tak lengkaplah vacation korang kalau tak singgah Kyoto. Ada banyak castle, temple and shrine kat Kyoyo Prefecture ni. Banyak lagi benda I tak habis explore kat Kyoto ni. Hurmm..mungkin kena datang lagi next time. Insya allah :)

No comments:

Post a Comment