Thursday, 27 November 2014

Osaka Adventures : First Story

Hey there reader,

Ececeh..hurm finally diberikan jugak kesempatan nak update pasal Osaka. Padahal entry Perth aritu tak siap lagi. So Syazeven tau buat kerja separuh jalan and lompat-lompat. Hahaha. Seperti yang sedia maklum, untuk yang dah tahu dan untuk pengetahuan semua, untuk yang tak tau, last August I diberi peluang oleh diri sendiri untuk exploring Osaka, bumi Doraemon. Eh ye ke? Bukan Tokyo ke bumi Doraemon. Bantai la kan, hahahaha, I spent amazing 15 days there (from 24 July - 7 August 2014). Time tu hujung-hujung puasa nak ke raya. Saja la kan nak fefeeling raya obersea. Miahahaha. 

So how all this adventures idea started? Kebetulan nya kan my bestie Puan Akmaliah memang dah stay kat Osaka with her husband since September 2013. Time Aker balik Malaysia hujung tahun lepas, we found out that she's pregnant and she said she will deliver her baby there plus berpantang sekali. So that time la I got this wild idea nak spend time kat Osaka while visiting them + the baby. And I started to survey tiket Airasia KL-KIX and luckily one day in April 2014 while browsing Airasia website, I found ticket dengan harga total including luggage + meals around RM800 returns. Quite okay la kan. So takut harga tiket naik lagi, so terus je beli on the spot. After that, Aker inform her sister, Dayah + her aunt, Kak Norly akan join jugak trip to Osaka tu. So lega la sikit, at least ada geng nak jalan-jalan kan. Ye la, dah nanti Aker berpantang segala boleh pulak kan nak bawak jalan kan. Mesti la tak. 

As I mentioned before, I went there for 15 days so kalau nak cerita hari by hari memang takla kan. Tak memasal sampai 15 Part. So untuk entry kali ni nak cerita pasal first day experience kat Osaka and some general into about Osaka. Expenses kat Jepun memang sangat mahal. I bawak around RM 2000 je kot tapi nasib baik dalam purse ada duit AUD baki balik Perth aritu. So total up including flight semua, I spent about RM 3500 la for this trip. Sepanjang 15 hari kat Osaka memang I duduk menumpang kat rumah Syafiq + Aker. So dah sangat jimat la kat situ plus makan pon ada tumpang sikit. Hehehe. Thanks korang *korean bow*.

Back to the story, actually Aker was scheduled to deliver her baby someday in August, tapi tiba-tiba ter-give birth awal (17 July 2014), a week before I datang. So Dayah and mak Syafiq kena la pergi awal ke Osaka, two days after Aker bersalin. And a week after that, me and Kak Norly menyusul pulak. Flight kitorang on 24 July was scheduled at 1.00 am tapi delay sampai 5.00 am. Duhh..dah la bagitau delay tu time I dah sampai KLIA2. Finee..

Alhamdulillah, safely touch down kat Kansai Airport around pukul 11 waktu Jepun. Time ni Dayah dah standby kat situ. Both me and Kak Norly first time sampai Osaka, so semua benda taktau. Tapi insya-allah kalau pasni datang lagi Osaka dah boleh dah nak gerak sendiri. Eceh! Time tu temp about 34 degree kot, tengah puasa pulak tu. Pheww.. So dari airport naik bas ke Hotarugakei Station. Sampai Hotarugakei baru naik train to Minoh, rumah Aker + Syafiq.

View dari dalam bas. Asal boleh!
Rumah Syafiq + Aker ni I taktau nak categorize kan apa. Flat ke, apartment ke hahaha but you know la usual Japanese house yang tingkat-tingkat tu. Rumah dorang atas sekali, level 5. Nice view tapi tang naik tu sedikit tak larat la. Oh btw, rumah-rumah kat Jepun ni kalau lebih 5 tingkat baru ada lift okay so jangan nak manja, exercise sikit. 



Sampai tu, solat then terus tido sebab terlampau penat. Dah dekat buka puasa baru bangun. Keji! So first day tu takda pergi mana pon, just malam tu Syafiq bawak kitorang pusing Minoh pergi supermarket. Pergi supermarket pon dah amazed semacam. *facepalm*

First Ice-cream in Osaka!
Dekat Osaka ni kalau nak travel by train senang ada ICOCA card, macam TnG la function dia. So sapa-sapa nak pergi sana better beli benda ni. But since Aker and Syafiq ada 3 kad ni, so I borrowed from them je. Just topup je everytime naik train. Train line kat Osaka ni tak macam kat Seoul, swap kad boleh pergi anywhere yang in that line. Tidak okay? Line train Osaka sama macam kat Malaysia, ikut jarak. Meaning lagi jauh kita pergi lagi mahal fare nye. Paham?


Minoh Station



I guess that's it for now kot. Nanti ada masa I update lagi pasal tempat yang I pergi masa kat Osaka haritu. Not sure when tapi memang akan update for my keeping. Untuk kenangan, anak-anak nanti nak baca. Miahahaha. Till then, xoxo.

No comments:

Post a Comment