Thursday, 7 February 2013

International Conference for Young Chemists 2013 (ICYC 2013) @ Pulau Mutiara

Hye semua!nak habaq mai ni, i baru balik dari Penang 2 hari lepas..last week (30 Jan-02 Feb) ade ICYC anjuran USM kat Bayview Hotel. And this is my second conference sepanjang bergelar seorg pelajar postgraduate..giteww!First conference was on June 2012: 3rd BIOJOHOR 2012 at PERSADA JB..but that conference more on biology, so this time tercapai la hasrat nak attend Chemistry punye conference..yeay me!

Even conference ni buat kat Bayview Hotel tp sebab nak jimat, most of us decide nak stay kat USM hostel jek..murah!Transport nak pegi pon guna UTM bus jek..Free!So on 29 Jan, kami (me, Syaza, Cain, Aker, Wahidah, Dayah, Kak Renu, Wanie, Afiq, Kak Silah, Aimi, Bella) bergerak ke Penang and lebih kurang pukul 5 ptg,kitorang pon smpai kat Desasiswa Restu Saujana Tekun USM..woaahh, first time smpai USM tahu!Sesampai jek, check in hostel, unpack lebih kurang, terus kitorang jalan2 area USM cari sesuap nasi..ecece..memg xkenal penat wei!

Kalo ikot tentatif, conference 3hari and i present on the second day, afternoon session..Boleh plak time present tu, blank!Really lupa first word..Ape lagi pandang audience, senyum and cakap ape yg ingat la..Alhamdulillah everything goes well..And happy giler ade few students and lecturers tanya questions and bagi opinions and suggestions..muchas gracias..Happy gak dpt kenal one group Polymer from UNiMaP..siap ajak join MPIC kat UKM dis September..Hope dapat jumpa dorg lg dlm upcoming conference..heee

beria present!confident itu penting!

lunch kat Revolving Restaurant Bayview Hotel Level 16

Some of UTM delegasi ke USM..ecece
ICYC Gala Dinner: Chinese Cuisine

Beautiful Us ;)

Pastu, alang2 dah kat Penang..sambil menyelam sambil minum air la kan..Mesti la ade jalan2 moment gak kan..Every evening/night pas conference kitorang jalan2 area Georgetown..makan kat Padang Kota Lama..sgt mahal tahu makan kat situ..pastu xsedap..my advise:dun go there..please!i beg you!
Jalan2 Georgetown

Esplanade people!!

Hari Jumaat plak kitorang travel naik rapid pegi Penang Hill..and this is the second time i pegi Penang Hill but batak itu tetap!heee..Memandangkan kami sume adalah pelajar UTM Keunggulan Terbilang, kitorang dapt harga tiker RM 3.20/person..Kalo normal price RM 8.00 tau..






Pas pegi Penang Hill, kitorang again naik Rapid Penang balik Georgetown..Pegi makan Nasi Kandar Line Clear, borong jeruk..Sume gile jeruk Pak Ali but i'm not so into it..I sgt giler jeruk Nasir okai..bile makan yang sakit tekak tu..cari penyakit tahu!But, as for me x feel la makan jeruk x sakit tekak..heee..memg suke cari pasal kan kan..Lepas jalan2 Georgetown, kitorang kena naik bas balik USM..boleh plak salah naik bas kan..patut bas 302, tp kitorang naik bas 303..so driver bas tu turunkan kat USM Sg Dua instead USM Bukit Gambir which closer to our hostel..but naseb baik la ade abg baik hati tumpangkan some of us and the rest naik taxi..thanks too kat abg guard USM yg baik hati tu..muchas2 gracias..

And disebabkan kitorang dah patah kaki jalan2 naik bas sepanjang 4hari pertama kat Penang, so we decide to sewa kereta..Total geng kitorang 11org so kena la sewa 2 kereta: 1 iswara and 1 kancil..Lepas ambik Syafiq & Afiq kat Bayview Hotel pagi sabtu tu (not so pagi la) so we all off to Batu Feringghi dgn hanya berbekalkan GPS Note2 Aker..Naseb x sesat..Jalan2 kat Penang ni x susah,ade GPS boleh la hidup..huhuhu..Dalam kol 1++ kitorang sampai kat Teluk Bahang and having lunch there..Food here much better than kat Padang Kota Lama!and much2 murah..I order Mi Udang..dan yang lain makan nasi ayam, char kueyteow,nasi goreng etc..and Kak Renu belanja ABC!tenkiu!yeay...

candid from Mr Afiq..me likey!

model Teluk Bahang
Pas makan, kitorang gerak pegi Penang National Park..and guess wat?We were riding boat to Pantai Kerachut and Monkey Beach..reasonable la harga dia..satu boat RM160, and kitorang ber-11 so sorg kena bayar rm14 je..berbaloi la dgn experience naik boat..I duk depan sekali so memg puas la kena percikan2 air..waahh!!!me likey!
dalam boat

at jetty

Pantai Kerachut Bridge

Solo Shot!


Balik dari Taman Negara, kitorang singgah solat maghrib kat Masjid Terapung Tanjung Bunga..

Masjid Terapung Tanjung Bunga

Pas solat, kitorang off to Bayan Lepas utk menjejaki Zul's Burger yg konon glamer dgn burger besar..siyes!i never heard bout it..Afiq and Dayah yg mencetuskan isu ni..bak kate dorg, x complete la Penang vacation kalo xpegi Zul's Burger..cett..ye ye je kan..Sampai Zul's Burger dlm kol 9 cmtu and nampak org beratur..erkk...i dah wonder2 kena beratur panjang..mula2 i,Dayah,Afiq yg pegi beratur..pastu boleh plak dia tutup order sementara kan..eeeee..so kitorang  vote la whether nak tgu or quit..memasing excited nak tunggu..so here we go..So bermula la acara berganti2 beratur demi untuk order Burger Gergasi tersebut..Harga burger tu RM 30..Selain burger besar tu ade jugak jual burger normal size and size besar sket dr biase..And sementara tunggu tu sempatlah kami melahap roti kelapa la..sizzling mee la..sizzling rice la..Kak Renu sempat pegi mkn nasi kt kedai lain lagi..hahaha..so dalam kol 10++ barulaa kitorang dpt order and dlm kol 11++ barulah order kami smpai..semata tahu!And I think dorang kena fix la bnda ni..find an effective way..xboleh la kalo setiap kali dtg, customer kena tunggu 2jam kan kan..heee

Burger Gergasi yg ditunggu2

So after dpt burger tu, we decide to makan2 kat Queensbay..ermm..biase je rase burger tu..cm burger biasa tp cuma size dia besar..that's it..but ok la..so pasni kalo org tanye, boleh la ckp pernah makan burger tu..ecece..Pas makan, kitorang packing barang2 and bertolak ke JB kol 2 pagi!memg giler la journey kitorang..masuk2 dlm bas jek memasing syahid..zzzzzzzzz...Ok laa..that's all for now..see u in next entry..tatataaa...


evin says:
Conference 3 hari..vacation 2 hari!Anyway, that was awesome moment with awesome people..me love it! An awesome escape from lab life indeed!


2 comments:

  1. Awesome moment with awesome people!

    ReplyDelete
  2. exactly..knowing new people and knowing people we knew even better..hehehe

    ReplyDelete