Thursday, 3 January 2013

Happy 8th Friendship Anniversary

Salam..

Tarikh hari ini ialah 03 January 2013. Ada ape ek dengan tarikh ni? Penting sangat ker? #wonder
Penting la jugak kan kan.. sebab 8 tahun lepas, pada tarikh ni i telah berkenalan dgn sorang minah yg dulu banyak giler cakap and skang lagi la..kepochi.. minah trsebut is my bestie since kat secondary school lagi..kami adalah ex-student Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan Kapar (SMPK)..
Tadaaa...
pics muda remaja..kah3

ni la minah yg dimaksudkan..cik Affaf Musfirah, berusia 24 tahun pada 2013..hahaha.. i used call her, Chie (means kakak) and she used to call me meimei (means adik)..tapi itu dulu..skang i panggil dia nenek, she called me lil sis..huhuhu..

Tak sangka diam tak diam dah 8tahun i kenal dia..kitorang kenal time form 4 coz time lower form dia skola lain..mula2 kenal pendiam giler kot minah ni sebab dia dak baru kot..kot la! nak kenal dgn dia sebab tau dia anak Teacher Afidah...hehehe..i memg suke kawan dgn org2 glamer ni.. and beliau lah org yg brtanggungjawab menukar imej pendiam i menjadi bising gurl..salah dia tau tau.. i baik jek kot org nye... lalala..
join sketsa Hari Guru sesama..spot me!

And playgirl behaviour yg i inherit skang ni dari dia la..spare part sane sini..hahaha..anak ikan sume, dia la yg ajar..dia!dia!dia!tapi skang dia dah da future husband, tgah tunggu masa jek nak langsung.. #untunglaa.. me jelly!

Another thing, masa kat sekolah menengah kitorang punye geng ade 3 orang..another one is Farah, ketua pengawas tuhh..sowi la, i memg suke geng2 dgn org popular ni..ngehehe..bezday kitorang ber3 dekat2.. 03,07,13 August..takdir kan...heee..wargghhh..tetibe rase cam dah lama xjumpa korang..
kek bezday kami!
time Jamuan Akhir Tahun..abaikan muka gelap itu..

hangout tgok wayang.. again! abaikan muka gelap -_-

Affaf skang tgah studi kat UiTM Puncak Alam amik Office Management & Farah baru je grad kt Monash University and skang dh keja pon.. rindu laa..nanti bile2 kite jumpa ek.. huhuhu..kbai!



evin says:
niat asal nak buat entry utk Affaf jek tetibe teringat plak memori2 time skola..i miss SMPK so much!

Wednesday, 2 January 2013

Kenangan Final Exam


Assalammualaikum semua!! Mownink world..i oredi kat lab and its only 9:09 am..rajin kan kan..blerghhh..orang lain lagi rajin la, ni rajin in term of evin..lalala~~


Skang kat UTM tengah musim final exam..this week is da first week of final exam semester 1..tetibe bile tgok dorg post kat status, tweet and even instag pasal final exam, rase cm rindu plak undergrad life..study week, amik exam, stay up sume..sumpah rindu! rindu SSA gak..yg macam2 ragam time2 nak exam ni..

Tetibe rase nak remind balik memory time amik exam dedulu..erk..not so dedulu la..about 2 years ago la..oklah..nak cite pasal my habit time2 genting nak amik paper ni kan..mungkin ade org cm i gak and maybe gak xde..hopefully ade la kan..huhuhu..

1-Suke sgt tido time2 nak exam..especially kalo paper tu petang..dalam kol 2.30 camtu kan..memg sebelah pagi tu i bantai tido sampai lunch time..bangun terus makan, solat and off to exam..huhu..reason nak tido ni sebab konon time tido tu bley la absorbed bnda yg dah di-stadi..erk..stadi ke?ekceli more to dah redha..ape nak jadi, jadi laa...heee

2-Next, makan tu wajib!setengah orang kalo nak exam xde selera nak makan la apela kan..but me??makan tetap makan! kalo tak time exam perut memulas, terus xleh fokus yer adik2..jangan pegi exam dgn perut kosong..trust me..its a bad choice!

3-Pastu kan, satu lagi is tang subjek2 yg susah stadi awal2, subjek yg rase cm boley score (konon laa..) stadi lambat2..and subjek yg susah tu kena more la study nye..past year kena buat sebab kalo kat univ soklan yg kuar cam lebih kurang je dgn past year..boleh buat past year, insya allah boleh la jawab paper final..based on my experience la..

4-Tang study last minute tu, memg la sume kate x elok kan..but tipu la kalo jadi student 3 tahun xpenah langsung study last minute!tipu sgt!i selalu kot..assignment pon selalu last minute..pfft sgt..better la study last minute dr x study langsung kan..

5-Even i cakap i suke tido before paper but tu kalo paper petang!tapi kalo paper pagi, penah xtido malam! dalam tempoh 3tahun jadi student, penah 3-4 kali xtido malam sebab nak amik exam and stay up study..arghhh..sgt terbalik kan..patot paper pagi, kena tido lagi awal la kan malam tu, tapi tak!biasenye i buat camtu time paper yg carry mark sket..hah!amik ko!baru nak cuak2 nk score final exam..pastu time jawab exam tu headache giler and abes paper terus weng weng..naseb baik time jawab x blank..berani mati!kalo xsilap i but cmtu time nak amik paper Natural Products, Spectroscopy..yg len xingat sgt paper pe..adik2 jgn ikot jalan ni ek..bahaya!berliku!sila score carry mark awal2 ek..

6-Next is pasal past year..ni sumpah kelakar!sok nak exam arini baru sebuk nak donlod la, fotostat la, pinjam la past year tu..mane sempat nk buat!obviously..so ade certain time bace je past year..seriusly, bace past year!ade time dak SSA borrow2 jawapan past year orang len..i penah buat ni!datang bilik areth, nak tgok jwpn past year yg dia buat..hahaha..pemalas!rase nye rajin buat past year time Sem 1 and Sem 2 jek..i mean betol2 buat la..dengan tekun, xtgok notes pon..Sem 3 n Sem 4 buat tp tgok notes..Final year?bace past year..untung kalo ade past year, ade mase past year pon xsentuh..haizzz...tapi xsume mcm i, dak SSA rajin2..ade yg buat past year pastuh compared jwpn dgn yg len..bagus kan!!adik2 sila ikot cara mereka ek, jgn ikot i..

7-Then, time study week sebuk nak tgok movie!study leave means leave da study thingy and lets watching movies..zaman2 undergrad dulu xramai ade external, so pas-pas da same external and copy cite kat laptop..and pastikan proses pengumpulan cite ni before study week..so senang, time study week tinggal tengok jek..wah!bab cmni memg pandai buat perancangan..i pulak penah time2 genting ni la nk tgok drama korea, masa len xtgok pon!bile dh drama tu mesti la ber episode2..perghhh..hebat cabaran ni..i rase dari sebaik2 student cm areth (kaki stadi) smpai la sejahat2 student cm yas (kaki movie) semua tgok movies time2 genting nak exam..betol x?heee...

8-Another thing is self reward!yg ni mcm wajib jek, bukan i je kot..sume same!time exam kan, paper biasenye gap2..so setiap kali abes satu paper, kuar pi celebrate!betol x?sume buat cmni kan..hipotesis nye, semakin jauh gap satu paper ke satu paper seterusnya, semakin jauh pegi celebrate..penah time final year pas paper ape tah i pegi celebrate kat CS tgok Red Riding Hood dgn Ain, Lia and Yas..semata naik keta delivery!semata kan!tapi standard, pas abes 1 paper pi JJ Tmn U makan kepsi..undergrad mane da duit sgt nk mkn mewah..kepsi tu dh kira heaven dah..huuu

mase 1st year..pegi CS pas paper pe tah!

9-Then time study week tu jugak wajib balik umah..paper FS biase stat lambat seminggu, so kami cam ade 2weeks study week la..so yg 1st week tu balik umah, yg 2nd week tu baru duk utm 'study'..tu memg ritual setiap kali study week..dari yg sedekat2 rumah, si Aker sampai la sejauh2 rumah cam Lia..sume balik!well, xsemua la..yg duk Kelantan and Sarawak biase xbalik la..

10-And sebab kami SSA mengamalkan konsep "kesemakmuran bersama satu SSA",so time2 genting ni la nak buat study group..perfect choice ngan perfect time sangat kan..hahaha..memasing mula la masuk group masing2 and share2 knowledge..pop kuiz tu wajib!mase ni pon mcm2 ragam..ade yg stick dgn satu group utk semua subjek, tp cm parasit mcm i ni, subjek ni dgn group ni, subjek tu dgn group tu..jahat nye i!yep, i was!hahaha *evil laugh

pheww..kenangan tol la sume tu..dak2 postgrad mesti rindu nak buat sume ni kan kan..dak undergrad, sila nikmati kehidupan anda skang..memg skang rase cm stress, nak cepat grad sume kan but trust me!bnda2 cmni la yg korg akan rindu nti..me jelly!to all yg amik exam, guddy2 luck k..study smart!heee..

Last but not least...
Gudluck semua!!dari kakak2 SSA..heee


evin says:
saye xde final exam tapi saye ade dateline assignment Prof Selamat..have to finish it soon!suke betol wat last minute..tapaham!

New Year at Monsta Café


Macam mane I boleh terlibat dgn Monsta Café arini?cam mane???dah lama plan ker last minute ker caner ni? meh I cite sket kronologi nye… Makan!makan!makan!arini baru 1hb Jan 2013 tapi plan nak pegi makan dah meliputi 12months planning..okai itu over..but literally camtu la..Semalam conversation kat group CREKO pon pasal planning nak kuar makan reramai pas dak2 undergrad abes exam..tadi tyme makan eskrem (see!makan again) kat Anjung Kimia pon diskus nak steamboat-ing sempena celebrate Syafiq men-completekan thesis master beliau..nampak tak?nampak tak? Cuba la buat aktiviti sihat sket, planning nak panjat gunung ke, memancing ke, riadah ke..ni tak!planning makan jek..ottoke!

okai, back to monsta thingy..time makan eskrem tu yas and fatin ade sama, so I pesan la kat dorang, kalo nak balik ajak I sekali..so dlm kol 4.45 tu, yas tweet suh solat asar before balik.. so I was like, why?nape xsolat kt blik je kan?then she said nak pi monsta celeb new year..ecece..konon!alasan nak makan sedap jek ekceli..huhuhu..so, I cite la bout dis plan to cain, dayah, syaza, khalida..and I dgn konfiden nye cakap, “yas ajak pi monsta..xmau la i..dah full!” nekad la konon..but when I meet them, total reversal!!terus agreed nak ikot pi Monsta uollss…haizz -_-

So, there we were.. having early dinner at Monsta Café at Bukit Indah..last time, I’ve been there about a year ago with Syaza, Saufi and AJ ; celebrating Syaza& Saufi’s 6th month anniversary..yep!dat was da first and never been there afterwards..I kinda likey decoration kat situ..kiut and tidy..unik la..xmacam restoran western lain..cm typical jek (yang I penah pegi la)..dia cm ade konsep tersendiri..giteww!

cashier counter





Tapi kan I rase cam food choices dia cm dah len compared to last year..dulu cam lagi banyak je steak choice dia..ke I jek yg rase?huhuhu..so I decided to order iced dark choc mocha & baked cheese chicken rice..Yas order iced cappuccino & tomyam fied rice while Fatin order Chicken Maryland & iced lemon tea..

iced dark choc mocha+baked cheese chicken rice+me!


komen kami pasal makanan?daebak!serius sedap..worth la dgn harga dia..So korang, go try it..especially student UTM yg suke cuba tmpat2 makan baru, u guys should come and try..ecece..promote!

camwhore before pulang..yg ni wajib!

FATIN

YAS



evin says:
2013 wishlist cam dah siap..but cam kena rename jek jadi 2013-wish-eat-list…mostly pasal food3!!erkkkk…

Tuesday, 1 January 2013

Rolling in 2012



Dearie dearie dearie..today is 01/01/13..and today we are already entering 2013..new year!new hope!new me?erk…probably not so new me!So this will be the last entry for 2012..Jadi aii nak tgok balik recap on important things happens to me sepanjang 2012..ada yang baik, ada yang ermm bukan nak cakap jahat tapi xbegitu baik la kan..so sama2 la kite kenangkan ek..giteww!Sequence di bawah memg jumble trouble ek, ape yg I ingat I tulis..xikot kronologi cerita..xikot date..xikot ranking ok!



1-Tahun 2012 adalah tahun melancong + jalan2 bagi saye..hee..bulan 3 pegi Taiping and Penang, bulan 5 pegi Korea, bulan 7 pegi Bandung (for da second time), bulan 10 pegi Singapore and bulan 12 menutup acara2 cuti2 bile pi jalan2 Utagha (Perak, Penang,Kedah, Perlis)..weee..me is hepi very muchozz..

me n jiya kat taman tasik taiping

kawan baru dari Korea..ecece..

Korea moments..

Bandung moments

2-Tahun ni jugak telah menjadi tahun paling banyak kali I attend wedding..Wedding kak Syamim (kakak syaza), my bestie Umisyuhada & Elham, my SSA coursemate Zaty, wedding abang Atiq kat Setia Tropica, wedding abang Aidil kat Teluk Sengat, my PESATmate Kak Anne kat Pontian, wedding anak Puan Ain kat and 3 wedding kat Alumni..pheww..banyak nye..

wedding abang Atiq
wedding Umi & Elham
the bridesmaids!!
wedding Zaty
wedding Kak Anne





3-On June 2012, saye telah menjalankan presentasi untuk First Assessment Proposal..ni adalah moment yg I keep counting day by day start dari hari daftar postgrad on September 2011 lagi tau. And finally its over and alhamdulillah everything goes well..Thank you Allah..


4-Starting from January 2012, I was elected as Vice President for Postgraduate Student Society for Faculty of Science (PGSSFS 2012) and insya allah khidmat saye akan berakhir January 2013..bye PGSSFS..huhuhu

PGSSFS Committe 
5-After slow down keterlibatan dalam program2 fakulti/university, tahun ni I again start mengaktifkan diri..program dlm PGSSFS satu hal, program dgn faculty is another things. I was having fun join da programme..TQ bagi chance I join..Program yg I join include UTMost, UTM Young Excellent Scientist, Karnival Kimia Johor, Karnival Kebitaraan Kimia and macam2 lagi la..




6-Bertambah lagi kawan2 saya tahun 2012 ni..berkat join CREKO 12, NaTURE 12, PGSSFS 2012..makin ramai kawan, makin happy la saye..ade je orang ajak makan la, hang out la especially geng CREKO..tenkiu korang for bright my life

7-2012 jugak ada pahitnya..dalam tahun ni antara dugaan yang agak hebat bile hubungan persahabatan saya dengan my best buddies diuji..hampir2 friendship kitorang putus disebabkan my emotion, miscommunication dan macam2 la..but Alhamdulillah, everything goes well. To all my buddies, jadikan ini semua pengajaran dan semoga benda ni buat our friendship lagi kukuh dari hari ke hari..amin..me luv u guys muchozz..let us be friends until jannah..insya-Allah..

8-Tahun ni jugak I start jadi postgrad student yg matang..erkk..matang ker?heee…I dah start attending conference, buat labwork kat macam2 tempat and in research dah makin focus?erm..fokus berbanding 2011 la..but hope 2013 become lagi serius..banyak sangat main evin ni..haizzz

BIOJOHOR 2012 at PERSADA
9-Yang paling best, relationship with my sibs dah makin close..last time bukan x rapat, but I think I’m too busy and sangat2 jarang balik umah dorang..cite pasal dorang pon x update..terok kan i..starting from this year I dah buat schedule nak balik umah abang bile, umah kak yan bile, kak uji bile.. nak spend more time with them..i was complaining since abah pindah taiping, I xde permanent home but I should glad now I have 3 homes yg I boleh balik bile2 masa..ngeee

the sibs
10-Saye dapat niece baru, my new favourite Cik Darwisya Qistina, anak kak yan..and I think she resemble me a lot..hehehe..grow up well yer syg..be like me..da awesome me..and insya allah next year dapat anak buah lagi.. ;) yang ke-9 wei!ohmai, I feel old!

Cik Wisya






11-dapat beli few things dalam wishlist 2012..yeay!!saye berjaya beli handphone baru, Samsung Galaxy S3, new netbook (Lenovo) and tablet Samsung Galaxy 7.0 Plus (cik tab hijau)..Alhamdulillah
ngan cik tab hijau ;)
12-And after almost 5years kat UTM i finally menjejakkan kaki kat Singapore.. ingatkan sampai sudah xdapat pegi..huhuhu..dapat gak..

kat depan USS

Erm..i think itu sahaja dari saya untuk kali ni..The 12 moments sepanjang 2012.. bye 2012, bye memories..untuk next entry my 13 Resolutions for 2013..maybe?kalo rajin nak hupdate..miahaha..check it out later k ;)


evin says:
2012 dah melabuhkan tirai..see you in 2013..hope for a better and matured me..#Eh