Monday, 31 December 2012

Paris Van Java: Second Tyme

Last entry dah cite pasal Korea kan kan..so today i nak cite pasal my trip to Bandung yang i pegi last July..i know its been a while but today i sgt boring tgu reaction kat lab so think of to update my bloggie..huhuhu..



Last 02-09 July 2012, i join trip ala2 GOP to Bandung..this trip organized by Natural Products and Organic Synthesis Group tapi memandangkan director nye my rumie so i pon sebuk2 la nak join kan..heee..*gedix.. this trip is called NaTURE 2012..This trip include visiting three universities : Universitas Padjadjaran (UNPAD), Universitas Jenderal Achmad Yani (UNJANI) and Institut Teknologi Bandung (ITB), visiting Trans Studio, Tangkuban Parahu and opkos shopping-mopping..ngee...


Our flight from Changi and direct to Bandung..sampai2 jek kami disambut dgn tour guide dr sane iaitu Mbak Yulia and Pak Molly..btw, this is the second tyme i pegi bandung..the 1st tyme was in 2010 trip under GOP gak with PESATianz..last tyme our tourist guide pon Yulia n Pak Molly gak..hee..dah selesa ngan servis dorang so amik dorang lagi..



kat Changi Airport with awan ;)



Sampai2 jek kat Bandung, we having lunch and solat zuhur..


posing after lunchy
posing lagi!



lunch tyme!

and after that shopping tyme kat factory outlet area Jalan Riau.. wah..shopping punye pasal terus tak rase penat kan.. #haruslaa
below ni pic lepak kat van ice blended pas penat shopping..ngehehe








pas dah penat shopping..makan plak!

yang ni plak pics kat universitas..yang cam kat white studio tu time kt UNJANI..camwhore time break..hehehe






after 3hari program kat universitas2, kami having fun plak kat Trans Studio.. tempat ni ala2 Universal Studios la but not dat huge..sume indoor jek and located in mall..cam Time Square la kot..since aii ni memg penakut so xbanyak game yg i try..hee..jalan2 amik gmbr je bnyak..mind me..





kebasahan after water ride..

before masuk 'Dunia Lain'

watching 'How to shoot Action Movies'

Dragon Ride..cover ketakutan!


terdampar lepas hampir satu hari kat Trans Studio

finding nemo!

with Program Director aka my rumate
And before balik JB, on last day tu kitorang pegi Tangkuban Parahu, one of gunung berapi kat Indonesia ni..dia dah x berapa aktif dah so it safe la..bila dtg sini memg kuat la bau sulfur dia.




from Bandung with love =)

ni cik aten iteww




lepas dah penat jalan2..shoping moping..main2 kat Bandung for 6days..its tyme for us to leave..bye Bandung..bye Indonesia..see u again..insya allah ;)





evin says:


even dah 2nd time pegi, i still nak pegi Bandung lg in future..best kot shoping kat sane..murah2 kot blouse n tudung..love it!


 





Friday, 28 December 2012

Once Upon A Time in Seoul

Yeay..finally I start writing again.. I mean in here..wee ;) Rase cm dah bersawang blog ni..after months xmeng’hupdate’, today I choose to talk about KOREA..tau cite ni dah basi tapi nak gak hupdate!wekkk..

Pada yg xtau, on 01 to 09 May 2012 I join GOP Korea with Advanced Nanomaterials Research Group..Our group known as CREKO Saranghae 2012..huahua..yap..i memang xde kaitan pon ngan research group ni, dlm group CREKO I cuma kenal Aker, Syafiq, Jo, Dayah..yg lain sume muka baru..wah!segan nye..dah la I pemalu..

 -_-


some of us..at Nami Island ;)


Kitorang stay kat Hongdae Guest House area MapoGu, Seoul..i was staying with other 7 orang senget dan gila2..wah!dah cam snow white dah I.. we came from different background, ade yg master ,phd, chinese, malay, Indian, analysis,inorganic,polymer.. kalo ingat balik mula2 je sume cam segan2, dah masuk hari ke2 borak cam dah kenal berabad..gosip masing2 no 1..pillow talk every night..rebut2 makanan..kutuk2 each other..ohmai!i miss those great moments ;( xtau la plak kalo I je yg hepi ngan dorang tp dorang cm nyampess giler ngan i..huhu..possible!


geng sengal2 ubi

Kalo da nama nye GOP mesti la pi university kan..we were visiting Konkuk University, a private University..ramai artis2 korea blaja kat sini..but dun ask me coz I’m not very familiar with Korean artist..ecece..Prof yang smbut kitorang tu sgt ohsem,student2 dia pon  baik..niceeee sgt..








break time!


Tempat yg kitorang pegi include: Nami Island (tempat Winter Sonata tuh), Itaewon, Palace (okfine xingat namanye, Gyongbok kot..heee), Pasar Nangdaemung, Pasar Myongdong, Namsan Tower, Lotte World (tempat Stairway to Heaven), Hello Kitty Café and Han River..believe it or not..kitorang full tyme gerak naik subway okai..and ade some tempat kitorang pegi sendiri TANPA bantuan travel agent kot..huh!

Erm..i think sgt la impossible kalo nak cite sume kan in here..mcm2 kot pngalaman dpt dlm 8 hari di bumi Sonata tu..but overall it was awesome journey with awesome people..love ya..Ekceli tyme kitorang kat sane ade big problem with travel agent..i will not cite details,kalo cite memg smpai sudah la x abes taip kan..but..semua masalah tu yg buat we all closer day by day..sgt bersyukur ditemukan dgn 20 orang yg sgt awesome & tabah but bermacam2 ragam dalam tempoh mghadapi cabaran kat negara orang..pheww..cam speech dah..Thank korang for accepting me in this group..korg memang dae-bak!

Enjoy da picca k!



terdampar depan Incheon Airport


kat war museum


dah sampai Nami Island *excited


dalam bas..banana milk wajib kat tangan!


the untold legend ;)

Belakang tu King Sejong tau tau


Sesat di Itaewon..ecece


its Hello Kitty Cafe!!


Lotte World~~



evin says balik korea, terus giler kpop!kdrama!runningman!kbai..

Machines dan Saye!

Holla peeps..

i tau i dah lama x buat entry kt blog ni especially sejak ade twitter..memang banyak mbebel kat situ je la kan..tapi arini, i dah xtahan sgt!!nak bebel panjang2!!kat twitter kang smpai 100 tweets plak kang..giteww!!


Cite pasal i dgn machine..mcm2 xkena tau sejak weekend lepas..lepas 1, 1 problem dgn machine..dunno why..it was started on monday, time pegi umah abang..as usual, i was tweeting all da time and then rushing pi toilet, secara spontan letak my S3 kat poket seluar..and bile masuk je toilet, plop!S3 masuk dlm baldi yg penuh air..fully immersed!waaaa.. terus la check..sume ok except sound dia dah jadi kureng..ottoke!tgokvideo dah xbest!dgar lagu pon xbest! syaza pon ckp, bunyi totally spies ringtone (which i'm using for message alert) pon dh cm sengau2..waaa!!!*nanges 

So i terus post kat fb mintak advices and mostly suh off phone..and until now S3 was left at college, off! xsmpai sebulan i guna tau!and now i'm using cik nokia biru hasil ihsan dari cik awan..sob sob..

Then, on tuesday i start masuk lab balik la kan..this tyme overhead stirrer plak..eeee...pas reaction completed baru i pasan, stirrer tu dh rusty!baru sebulan beli tau x..*cmpak towel lab..stress tau x..kang xmemasal karat tu affect my sample..eee..


On wednesday plak, i amik balik cik tab hijau dari wanie (which i pinjamkan to her since i bought my S3) and start la nak experiment things..nak masukkan my simkad from S3 into it..so boleh la online kan..xla mbazir i bayar bil internet kat digi tuh..but guess wat?cik tab hijau x detect simkad digi tu!! *baling simkad. i ape lagi!!mengamuk la depan awan n syaza..balik bilik i try masuk simkad bband mxs, xmau detect jugak..ternyata cik tab yg buat pasal *lempar cik tab hijau (atas katil la tapi)..triple stress..so guna la cik nokia biru ni..


then, today!bband pulak buat hal.yang ni memg salah i la kan..lupe nak bayar bil maxis..dah 3 bulan trtunggak..padan muka!terus org maxis call suh bayar..biase kalo lpas bayar, after 2jam ok dah..tp ni smpai skang xaktif..eeee...geram3..saborr je la dgn teknologi ni..hurmm...cepat la setel sume..sila la sume behave..pelizzzz


So skang i tgah berkira2 nak buat ape dgn S3 tu..nak keep ke nak jual?kalo jual, nak beli phone ape plak?haizzz..penat tau pikir..orang len gaduh dgn boyfie pon x cmni kot..ecece..


evin says entry xde gambar sebab S3 tgah koma..ok tenkiu!