Saturday, 10 March 2012

Kisah Research Saye

Salam..this tyme I nak share cite bout my research..ye la, I kan  currently research student yg ohsem tapi entry pasal my research..kosong..kosong..bak kata Najwa Latif..ngeh3..juz nak share bout my experience coz diri ni hanya lah setahun jagung dlm bidang ni, xlayak pon nak bg advise or so on kan…humble me =p

Kalo ikotkan before ni I am not so into research, I lbey suke attend class & take exams..bukan nak ckp sye pandai ek..sangat la tidak sama sekali..juz that when we attend class, we get to know new things and for my case chemistry field la kan..best dgar lecturer berceloteh & sharing their experiences..ohsem ohsem ohsem…dulu tyme PSM pon so-so jek buat experiment..erkk..plus, kalo research mesti la duk dlm lab, terperuk jek..social skills pon decline kan..eceh..and I myself hampir continue my studies in mixed mode (taught course+research) but after re-consider, re-think, re-analyze…I decide to continue in full research mode..yeay me.. success or not tak sure since my journey masih panjang lagi kan but for masa ni I am happy doing my research..kalau stress2 tu normal la dlm research kan..hopefully urusan saya dipermudahkan..amin…

Personally, there are several secret to have fun in doing your research a.k.a. why I am enjoy my work..eceh..dah start dah listing2 bagai nih..sume dah ready???hik3

1-Cara nak rasa best dgn ape yg kite buat n senang jek..1st sekali kite kena lah suke dengan benda tu..bak kata org, xkenal maka x cinta..as for me, saya memg suke polymer..so I am happy on what I am doing now..ngeee

2-Next, kite kena la rasa selesa ngan tempat keja kite tu..xsemesti nye kena ada air-cond, besar, fully equipped or what-so-ever..cth mcm my lab, xde la besar sgt & xlah lengkap sgt kan tapi juz fine and comfortable for me..plus ade air-cond so double triple selesa la..hee..

3-I have awesome and sporting SV, Dr. Zainoha and supportive co-SV, Prof Azman..mereka sgt2 supportive kepada saye and I always comfortable nak share bout my problem and suggestion regarding my research..

4-I have awesome labmates yang agak gila2 cam saya..Cik Ana, Cik Wahidah, Cik Nur and Cik Marshifah..boley share ape2 jek ngan dorang..dari hal research smpai la ke hal shopping, movie, food, fashion etc..dorang ni layan jek..sgt suke bile duk semeja ngan dorang & konon2 diskus pasal project ngan siyes la..teehee..



5-I have friends yg sama2 buat research..mereka sgt2 fhm susah & senang, sedih & gembira dlm buat research ni..kami sentiasa sokong 1 sama lain…kalo one of us stress, sume akan ambik tau…thanx korang!!!











Erm..tu la cite research and i.. kalo ikutkan hubungan kami bru lagi..masih dalam peringkat mengenali hati budi masing2 lagi..eceh..again, I hope everything go smoothly aje..insya-ALLAH..

YOUNG & BLUR ME :)

NEW & AWESOME ME.. :)

Last but not least..research is not about getting as many new things as you can, it is about know one thing deeper =)


Thursday, 8 March 2012

One Day @ Gelang Patah

holla..memalam buta ni, rasa cm ter 'semangat’ plak nak hupdate bloggie..hee…padahal keja nak disetelkan sgt2 la melambak plus sok ade kelas methodology at 10 am..pfft..tapi tu tak dapat menghalang niat suci murni beta ni..hik3

I would like to share about ape yg kami (me plus my lovely labmates) buat.. Today, Kak Ana, Cik Wahidah, Cik Nur & Cik Evin went to Pusat Perikanan Air Payau located at Gelang Patah..xjauh pon, about 20 minutes from UTM Skudai kot.. Tujuan asal ialah meneman Cik Nur, our one of labmates utk projek PSM nye..nak check Nitrogen content using Kjedahl method for her sample since instrument yg nak guna ni xde kat UTM..sambil2 tu kami belajar la gak cara nak operate instrument since some day we might use this method to test our sample..saintifik x ayat beta?pheww… so after taking sample from our lab, kami bergerak ke Gelang Patah at 8.45 am..Actually I have been there for lawatan industry with SSA members tyme 2nd year with Dr. Razali, lecturer Kimia Analisis 2 kami..ala..zaman muda2 dulu..


Before start our works, posing2 chemist dulu..miahaha



My lovely labmates J
CIK WAHIDAH

KAK ANA

CIK NUR & CIK EVIN

Sedikit review bout Kjehdal method pelizz chemist evin..hik3..This method is used to test the Nitrogen content in our sample and for our case our sample is liquor part that contains protein.. So kami nak investigate bpe banyak % N contain in the sample respective to day of fermentation.. Generally, Kjehdal method can be divided into 3 parts : Digestion, Distillation & Titration..skema nye beta -_-

Before Digestion…We digest our sample using conc. H2SO4..


Before & After Distillation using NaOH..


Titration moment..


CIK TITRAT =P


Tukang cuci kami..kih3


Serious buat keja..ecece..serius ker??



Taking pictures before going back…




With Mr. & Mrs.Dugong..hak3


DUGONG'S BESTFREN..CHOYY!!


what can i say..another exhausting day but ohsem rite..nanti kite hang-out lagi ek ek..dis tyme with marshifah jugak.. cian beliau kna tgal sorg2 kat lab..hik3..sowi cik marshifah..

Monday, 5 March 2012

'mini' shopaholic is ME!

Based on title entry di atas obviously I will talk about SHOPPING la kan!!kalo ikutkan my tweets n status fb lately sume pasal shopping..and  I really2 x ingat since when I jadi addicted dgn hal shopping-mopping ni..haizz..tapi konklusi nye sejak 2 menjak ni I telah spend bnyak duit utk stuffs (how much?mesti la xmau reveal kat cni kan..duh).wat kind of stuffs?? Utk gegurlz cam i mesti la shoes, blouses,jeans,bags etc etc..ARGHHH…shopping tu xkesah tapi masalahnya bile shopping mesti la duit semaking brkurangan kan kan..silap2 xmakan I nanti..pelik gak dulu tyme degree JPA bg 4000 boley hidup utk 1 sem..sekang tyme postgrad elaun 1000++ per month patut boley la menyimpan..uishh.. one thing I realize bout myself tyme degree dulu I spend money utk perut : kfc la mcD la etc etc.. but now lbey kepada memenuhkan wardrobe tuh..pfft..


I think I am not the only one yang gile spend cmni la..rase cm ade millions lagi people out there yg gile menyopping a.k.a shopaholic nama glamernye..if u not sure whether  you’re shopaholic or not..below are several tanda2 yg anda adalah shopaholic based on my opinion.. ARE YOU READY PEEPs??

Tanda-tanda anda seorang SHOPAHOLICS atau menjurus ke arah itu..

1-     1- Wardrobe yang dulu ada ruang2 pengudaraan dan boleh dikuci rapat skang sangat2 mampat..jangan kan nak kunci, nak tutup pon dah x boley..

2-     2- Laundry dulu kena buat once a week kalau tak xde baju nak pakai following week pegi fac but now kumpul sampai 2 minggu pon masih ada baju bersih nak dipakai.

3-    3- Laundry basket (and for my case, si tortoise merah) dulu xsempat nak penuh dah buat laundry but now sampai termuntah2 cik kura2 merah pon tuan-nya masih x buat laundry..ehehe..

4-      4- Dulu letak kasut kat bawah katil jek xpon letak je kat luar sebab kasut xbanyak sangat..xserabut pon..tapi skang dah kena beli rak kasut..4 tingkat kowtt..

5-      5- Kalo tyme nak kuar jalan2 ngan kwn2 ke dating ke pi Jusco ke dulu xtau nak pakai baju ape sebab nanti kwn/bf perasan asyik pakai baju same tapi skang penat fikir nak pakai baju ape sebab bnyak sgt choice..grrr…

6-      6- Bab beg pulak dulu xkesah la pegi lab ke jalan2 ke pegi makan ke..pakai beg sama aje..but now tidak lagi!setiap agenda ade beg tersendiri..silap2 setiap hari pi class/lab pon beg lain2..nak matching ngan baju la konon…

7-      7- Kalo dulu tyme jalan2 kat mall singgah kedai baju tgok camtu2 je la + check harga..xde la nak test sume baju kan..skang tidak lagi..harga bukan segala2nya..yg pnting berkenan, terus sambar..kadang2 fashion tu xde la diva sgt tp sebab salesgirl tu kate it looks good on you, korg terus rembat..errr..

8-      8- Hah pastu..dulu tyme window shopping kalo pon  berkenan ngan one dress ni kalo xbwak cash mesti tunda nk beli kan..but now, even xde cash tanpa segan silu pinjam kat kawan2 yg ade cash tyme tu..siap promise nti transfer guna cimbclicks jek lagi..pfft

9-      9- Bila anda ternampak org bukak meja jual baju/kasut/shawl anda mesti nak tgok..xkesah sekecil mane pon meja tu..utk kes budak UTM, port plg menghasut utk menyopping ialah di dataran Agora, depan MSI, kat SUB..kan kan kan..

     10-Dan yg paling2 obvious ialah duit kat bank tu semakin hari semakin berkurangan..dan you tell yourself, mane duit tu pegi? i xbeli pape pon..huk3

Gambar di bawah adalah sekadar gambar hiasan okai..keh3..

CIK KURA2 MERAH YG HILANG KEPALANYE..

WARDROBE XLEH NAK CLOSE!!

RAK KASUT PINK 4TINGKAT!!

SHAWL MELAMBAK TAPI XPAKAI PON..

BEG BARU BELI!!
Okai..i really hate tanda2 di atas..I feel like cakap ngan cermin..grrrr…my advise pada sume shopaholics di luar sana..bwak2 la insaf ek..simpan la duit tu utk bnda yg lg penting..jgn ikut kemahuan ikut kehendak okai bebeh..marilah kite sama2 berjimat ek..beli ape yg patut jek…simpan duit tu k..adioss… ^_^




mood: confessions of shopaholic movie for me tonite =)

Sunday, 4 March 2012

Happy Birthday to my Bestie..

This entry is special for my bestie Syaza Azhari yg bru jek reach 22 years old..kite dah sebaya okai..hehehe..to Syaza, take this entry as your bezday present kan..i x kaya, xmampu nak beli hadiah mahal2..heee..

Dear bestie..
Thanks for your friendship all this tyme..hope kekal sampai bile2..on your birthday, I would like to wish
-happy birthday,
-happy always,
-semoga berbahagia dengan cik abe Saufi,
-jangan stress2,
-work hard,
-semoga dapat PhD on tyme..
and may ALL your wish/dream come true..insya-ALLAH


Some our memories together..heee..


ZAMAN MUDA MUDI!!!










PLUS...





hehehehe...

to SAUFI..plz take care of my friend okai..


LAST BUT NOT LEAST...




"It is one of the blessings of real friends that you can afford to be stupid with them"