Sunday, 31 July 2011

puasa dulu puasa sekarang

holla..currently at UTM since last tuesday untuk setelkan ape yg patot..walaupun i'm not quite sure apekah yg patot n x patot itu..erm..tomorrow semua umat Islam di seluruh dunia akan mula berpuasa & me akan sambut awal puasa ngan mereka ini : Syaza, Nor-Z, Noraihan + Fiqi Feeqa. xsure lagi until when I'm gonna stay here..not sure gak wat I will doing next.Keja sementara jek kat utm or going home..still thinking..


I would like to talk about kronologi puasa, as far as i can remember..banyak yang dah berubah..erm,let start it with tahun 1996..tahun ni Jiya dah lahir & I was 7..so assume ni ramadhan yang paling tua dalam ingatan coz i x berapa nak ingat pose tahun2 sblum tu..okai?terima je k..


1996
*Jiya dah lahir..pose 1996 kalo x silap i jatuh pada awal tahun..so since jiya born on October 95, Jiya still infant tyme ni..our family berpose 5 orang since tyme ni abang keja kat selayang & Kak Uji kat asrama..so kak uji hanya pose kat umah for erm plg lama pon seminggu.


1998
*Kak uji dah masok UTM tyme ni..so kami berpose berlima secara tetap for a few years..abang masih keja kat selayang..ni pose last kat umah lama kami kat Batu 4 Jalan Kapar. okai, i x stat pose lagi tyme ni & when  kawan2 kat skola agama find out.i ngadu kat Mak n bru stat pose da next day..so 9tahun bru saye stat pose..teruk kan..


1999
*First tyme pose kat umah baru kat Kapar..pose tyme awal tahun. i ingat first day skul = seminggu pose..i demam tyme ni..muntah2..balik skul, Mak fetch & buy ubat demam kaler pink..i still can remember da taste of dat pink medicine..then i x pergi skul for 3 days coz demam panas..


2006
*Kak Yan dah kawen..so dia move to new house with her husband, so that left da 4 of us celebrating ramadhan.. I was 17 & Jiya was 11..


2007
*I masok matrix, so dat left abah, mak & jiya pose kat umah. i only balik every 2 weeks in weekend.. selebihnya i berpose ngan rumate2 matrix : Kak Nurul, Kak Ayien, Fiq, Mina, Blup, Mira & Yang Ying..


2009
*I was admitted to utm & dat year was da first tyme i celebrate ramadhan wit utm frens..


2010
*First tyme sambut puasa without Mak..so dat left Abah & Jiya jek yang sambut pose kat umah..me for surely sambut pose kat utm kan..pose tahun 2010 adalah yang paling sukar for all of us..


2011
*tomorrow 1st pose..i kat utm, abah kat umah, jiya balik asrama, kak uji & her family (pasir gudang), kak yan & her family (batu 4), abang & his family (kuala selangor)..banyak benda dah berubah kan..bulan puasa yang kami sambut sama2 dulu hanya tinggal  kenangan jek..semua kena teruskan hidup & jalan yg masing2 piih kan..




everytime when people talk about ramadhan/bulan pose yg bakal tiba..da first thing appear in my mind is MAK..sejak dari dulu lagi..since i was a kid until now even after she has left. Bulan pose remind me of mak:

1.  cooking delicious food for buka, most of the tyme i will get da chance to choose menu for berbuka..
2.  buat kuih2 tradisional as a tajilan, 
3.  stat buat kuih raya on 3rd week of pose  
4.  heard her cook for our sahur n her voice calling us to wake up for sahur..


but now, there's no more..she has left us with those great & sweet memories..since she left,


1.  kami dah x bgun sahur lagi, kalo bgun pon juz eat leftover from buka.no more masakan panas for sahur
2.  dah xde masak2 for buka, juz buy from bazaar.kalo rase nak makan kuih, pon beli jek from bazaar.
3.  opkoz dah x buat kuih raya lagi, sume beli jek..


MAK...i really hate this feeling rite now..i wish u are here,mom..i nak pose2 kite mcm dulu2..together2..now kami pose asing2..dah x best dah..kalau mak ade, jiya xkan masuk asrama so kite ber4 akan dapat pose sama2..we miss u so much..mak, evin dah belajar masak..walaupon x sesedap ur cooking tp boley la utk abah n evin..evin dah rajin sket, kadang2 evin sapu umah; atas n bawah, evin dah rajin pi kedai beli sayur.. i hope u are here seeing i am change...miss u a lotz..


evin says   alhamdulillah..baru balik solat terawih ngan syaza, norZ n noraihan..hope ramadhan kali ni dapat tunaikan terawih penuh..amin..since mom left, almost everyday i dream of her..i feel so close to her..that's why i suka tido, hoping i will meet her in dream..~~

Thursday, 28 July 2011

kami batak tutti frutti

today i would like to talk bout tutti frutti..why?why?why?becoz i bru makan few days ago..okai fine..saye batak!!ahaha..


okai, it started when i chat wit awang azrul kat fb, asked him when nak belanja i..then he asked, nak belanja ape..n i simply cakap nak TUTTI FRUTTI..!! n he said okai!!wah..so easy..yezza.. then wajib la Along Haqzim menyibuk kan..n pastuh tetibe Azzu Syaza terlibat sama..ahaha..mula2 kalut gak la nak cari keta sewa last minute kan..but then luckily Aisha Mohamad ade, n willing to lend her car..tq aisha..~~


plan asal nak makan tutti frutti jek, then antar Awang Azrul balik since dia ade janji len..but then after makan, singgah Jusco Bukit Indah plak..wajib la lari dari agenda asal kan..huk3


depan Tutti Frutti Sutera Utama


muka batak masing2

maskot Tutti Frutti yg terbaru..ecece

yummy yummy..

da price!!!

penaja utama on dat day..Awang Azrul!!


pastuh..kitorang jalan2 kat jusco bukit indah & then have dinner kat domino's pizza 

with penaja utama domino's pizza..yippie

wow!!sangat hepi dat day..coz i sgt down on sumting happen dat day so hepi dapat release tension..mainly becoz sepanjang perjalanan sgt seronok kenakan awang azrul yg blur2..ahaha..
tq Azzu Syaza, tq Awang Azrul, tq Along Haqzim..


evin says   arini dapat another berita buruk...arghhh..kool je la..senyum =)   

Friday, 8 July 2011

hari yang panjang..

on dat day (30/06/11)..hari saye dimulakan dengan pegi rantau panjang..untuk ape??untuk retest test undang2 saye yang FAILed pada hari sebelumnya..tu la rushing sgt kot buat..dpt 41/50 jek..damn..alang2 betol!!!tp tyme kuar dapat jumpe laki ensem..ahahaha..ok merepek..


maka pegi la saye ke Myeg utk retest..naseb baik org xramai, so xpyah tgu lama..alhamdulillah LULUS!! 49/50 okai..kalau la buat elok2 dari awal, xlah mbazir duit abah rm 45..ehehe..sowi abah..


masa abes tu baru pukul 9.30 pg, so nak xnak kna la naik bas awam.. wahh..lama sudah xnaik okai..okai la, bas baru kaler merah, better la compare to zaman matrix dulu..


then smpai kapar, singgah kedai seksi (okai nama kedai ni bukan betol2 seksi ek, juz dat nyonya yg jual tu suka pkai seksi2..dats why kami sekeluarga panggi kedai seksi..tp nyonya ni manyak baik lorrr) beli la bahan2 ape yg ptot coz feel like i wanna cook ayam crispy masam manis...ececece..mampukah??


ok..jalan lagi..smpai kedai kek Sakura..sangat suke kedai ni..dah lama dah kedai ni, sejak saye sekolah menengah lagi..pegi Sakura mestilah beli eggtart!! eggtart kat cni sgt sedap, xsama mcm mane2 kedai tau..




 yummy eggtart..like3


then tgah hari tu saye masak ayam crispy masam manis...
bahan2 yg diperlukan ialah:

3-4 ketul ayam crispy
1 biji tomato
1 biji timun
1 sudu cili blender
1 biji bwangbesar
1 ulas bwang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
sos tomato
sos cili



timun+tomato cincang


bawang besar cincang


goreng ayam dulu okai


tadaaa....




makan ngan nasi putih panas2..wow wow


since ni ialah entry hari yang panjang, so entry pon kena lah pnjang lebar kan kan..ptg tu, abah decide nak buat kuih ubi ketok plak..kak uji panggil ubi getok, watever..ahahaha.. ni fully abah buat, saye tukang rasa+komen jek..hik3

ubi rebus+kelapa yg siap dikepal


gaul la ngan tepung ni..

actually, mula2 kan abah nak gaul ngan tepung putih jek..ape lagi saye terus mensuggestkan utk letak pewarna kuning, ala cam kat kedai tu..comel kan kuning ni..hik3

mandikan la dalam minyak panas


siap!!!yeay yeay..

begitu la hari saye yg sedikit terisi..kalo xbiasenye bangun, tgok tv, makan nasi goreng, tidur lagi..hahaha



F.Y.I   ni kuih first abah buat kot..since dat day asik buat kuih jek..bingka ubi la kemboja la..saye plak fokus ngan teknik masakan lauk2..teehee..